Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Doe de Facebook check!

In ons werk merken dat steeds meer bedrijven zich bewust worden van het belang van een goed privacybeleid. Daarom denken we ook wat vaker aan onze eigen gegevens, en hoe die behandeld worden. Neem Facebook bijvoorbeeld.


Facebook weet best veel over je. Meer dan je denkt, dat garandeer ik je.

Echt, zelfs buiten je account om volgen ze je nog. Om met Gawker te spreken: Facebook weet waar je bent, waar je straks op vakantie gaat, wie je vrienden zijn, wanneer en waar je geboren bent, en, niet onbelangrijk: met wie je de nacht zoal doorbrengt. Ook als je dat niet uitdrukkelijk hebt vermeld.

1. Het lekker zo laten. Het is 2016 en het idee van privacy is ouderwets. Mensen die nu nog zo naïef zijn om te denken dat miljoenenmachines als Facebook en Instagram echt gratis zijn, hebben echt een wake-up call nodig.

Anders gezegd: je bent niet de gebruiker van social media, maar het product. Als dat je niet boeit: lekker zo laten. Onthoud alleen wel dat ze schathemeltjerijk van jouw surfgedrag worden, terwijl jij daar geen cent aan verdient…

2. Je privacy-instellingen aanpassen
Het is niet eenvoudig, maar na even doorbijten word je minder achtervolgd. Tot ze weer iets nieuws verzinnen natuurlijk.

3. ProPublica, een non-profit journalistieke organisatie, heeft een speciale Chrome-extensie gebouwd waarmee je kunt zien wat Facebook over jou denkt te weten.

Dit tooltje brengt je naar het gedeelte van de Facebook privacy-instellingen dat het moeilijkst te vinden is: een overzicht van alle dingen die je ooit ‘geliked’ hebt, en nog wat educated guesses van de Facebook algoritmes die soms best dichtbij de waarheid komen. Je kunt ze allemaal verwijderen, of er een beetje mee spelen. Advertenties krijg je toch wel.

4. Helemaal stoppen met social media. Heb je eindelijk weer eens tijd om een boek te lezen. Of zo.