Aandacht vasthouden? Je hebt 47 seconden!
‘Is content niet short-form? Dan scrolt Gen Z in no time verder.’
Beeld je het volgende in: je komt thuis van een lange werkdag. Je ploft je tas neer, zakt onderuit op de bank en begint met scrollen. Even later kijk je naar de tijd en zie je dat er een half uur verstreken is. Herkenbaar? Ik maak me er regelmatig schuldig aan. We leven in een wereld met een informatie-overload: de hoeveelheid (voornamelijk digitale) prikkels om ons heen neemt toe. En onze aandachtspanne? Die neemt met de dag af. Voor L&D professionals is dit een uitdaging. Want hoe breng je leerstof effectief over in een tijd waarin een educatie in competitie is met Instagram-meldingen en viral kattenfilmpjes?
Kort, korter, kortst
Hoe drastisch is de afname in onze aandachtspanne? Groter dan je denkt. Neem dit onderzoek van Gloria Mark van de University of California Irvine. In 2004 werd een gemiddelde aandachtspanne van 2,5 minuut vastgesteld. Dit daalde naar 75 seconden in 2012 en 47 seconden in de afgelopen jaren. Sinds 2004 is dit een daling van zo’n 69 (!) procent. En dit zal in de toekomst alleen maar meer gaan afnemen.
Kijk maar naar Gen Z. De content die deze generatie in haar vrije tijd tot zich neemt is short-form: het moet direct de aandacht trekken, het liefst verpakt in een video en volledig gepersonaliseerd. Voldoet content hier niet aan? Dan scrolt deze generatie in no time verder. Marketeers zijn zich bewust van deze manier van contentvergaring en spelen hierop in. Ze stellen zichzelf continu de vraag: ‘hoe zorgen we dat onze content visueel aantrekkelijk, authentiek en zo behapbaar mogelijk is?’
Opvallen in overload
Waar marketeers inmiddels hun draai gevonden lijken te hebben, staat de L&D professional nog voor een uitdaging. Want hoe breng je succesvol educatieve inhoud over in een tijdperk waarin mensen snel afgeleid zijn, een korte aandachtspanne hebben en door informatie-overload over het algemeen ‘content-moe’ zijn? Het is een vraag waar we ons dagelijks mee bezighouden tijdens het maken van e-learnings. Gelukkig zijn er voldoende manieren om hiermee om te gaan:
– De kracht van interactiviteit: lange teksten achter elkaar lezen? Daar staan mensen niet meer om te popelen. Het toevoegen van interactieve elementen aan een e-learning houdt de aandacht vast en voorkomt afhakers. Denk aan een digitale escape room of het doorlopen van real-life dilemma’s.
– Personaliseren kun je leren: content die te algemeen is spreekt niet aan. De gewetensvraag is een oplossing: vraag de deelnemer hoe deze zou handelen in een bepaalde situatie. En geef per antwoordoptie een andere feedbacktekst. Zo krijgen deelnemers echt het gevoel dat ze ‘meedoen’ met de content.
– Vergeet de video niet: niet alleen enorm leuk om te maken, maar ook zeer effectief. Het uitleggen van een moeilijk model? Dat kan ook met een animatie. Het schetsen van een veelvoorkomende situatie? Probeer het eens met acteurs. Content wordt boeiender en wordt daardoor beter onthouden.
– Made for mobile: dat vrijetijdscontent bijna volledig geconsumeerd wordt op de mobiele telefoon is geen nieuws meer. Maar dat mensen ook graag leren via hun mobiel wordt vaak vergeten. Daarom maken we onze e-learnings vaak voor laptop én mobiel. Zo kiest de gebruiker zelf wanneer én hoe deze de content wil vergaren.
– Behoefte aan beloning: door informatie-overload krijgen we als mens steeds meer behoefte aan instant gratification. Met andere woorden: het zoeken naar geluk en plezier op de korte termijn. We kunnen hier in onze e-learnings subtiel ‘gebruik van maken’ door te werken met beloningen. Denk aan het verdienen van punten in groepsopdrachten of aan het ontvangen van een certificaat aan het eind van een eindtoets.
‘Door informatie-overload krijgen we als mens steeds meer behoefte aan instant gratification.’
In dienst van de doelgroep
Als je erover nadenkt, liggen marketing en L&D niet zo ver uit elkaar. We zijn met z’n allen bezig om content zo toegankelijk en interessant mogelijk te maken voor onze doelgroep. Waar je vroeger nog wegkwam met lange lappen tekst en gegeneraliseerde content, kan dat tegenwoordig niet meer. We staan eigenlijk ‘in dienst’ van onze doelgroep. Sommigen vinden dat de ontvanger van content té centraal gesteld en veeleisend wordt. Maar probeer anno 2024 maar eens een lap tekst zonder interessante visuals of interactiviteit voor te leggen aan je doelgroep. Na 47 seconden wordt er gewoon weer op Instagram gescrold.
Benieuwd hoe we de aandacht van jouw doelgroep vast kunnen blijven houden? Neem contact met ons op: https://rmmbr.com/we-helpen-je-graag/