Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Juul van Zijl

ChatGPT, TikTok-typetjes en escape rooms: 2023 volgens Team Content 

Blog content remote 2023 game

“We konden heerlijk losgaan op Generatie Z, met een influencer die typetjes speelde in TikTok-stijl.”

Het is een regenachtige dag op ons kantoor in Amsterdam-Zuidoost. Renske merkt hier niks van; remote-werkend in Frankrijk ziet zij de eerste sneeuw al op de bergtoppen liggen. Samen met Tess kijkt ze terug op 2023. Een jaar met ChatGPT, TikTok en fanatieke collega’s.

Dit jaar werd gekenmerkt door een aantal vernieuwende elementen in onze e-learnings. Wat is jullie hiervan het meest bijgebleven?

T: We hebben jaren geleden voor CBL, dat de belangen van supermarkten behartigt, een e-learning gemaakt over de Week van de Veiligheid. Intussen zijn er zelfscankassa’s bijgekomen in deze branche. Dat is natuurlijk een heel nieuw terrein voor veilig werken. Hiervoor werd ons gevraagd een nieuwe module te ontwikkelen. Inmiddels zitten we ook met een nieuwe generatie die op een andere manier leert. Destijds hadden we op de millenials ingespeeld met vlogs op de werkvloer. Nu konden we heerlijk losgaan op Generatie Z, met een influencer die typetjes speelde in TikTok-stijl. We moesten hiervoor het zelfscangebied van een supermarkt afzetten voor de draaidag. Best moeilijk, gezien de populariteit van de zelfscankassa’s.

R: Dat zal in Frankrijk makkelijker gaan. Hier is de zelfscankassa echt nog heel omslachtig, haha. Het bestaat een beetje, maar het gaat eigenlijk altijd mis. Het is best aandoenlijk.

Haha, op dat gebied lopen ze misschien nog een beetje achter. Maar Renske, vanuit Frankrijk heb jij wel de innovatie opgezocht met ChatGPT…

R: Klopt! Dat was voor een verzekeraar. We hebben daar voor het eerst ChatGPT in een e-learning verwerkt. De chatbot moest gepersonaliseerde feedback geven na het invullen van open vragen. Het was echt een snelkookpan, want ChatGPT was nog niet heel lang uit en er was daarom nog niet super veel over te vinden. Maar het was vet om te hebben gemaakt.

T: Je wordt dan echt gedwongen om ermee te experimenteren.

R: Ja, absoluut. Het Design Team heeft hard gezocht en één cursusje kunnen vinden over hoe je ChatGPT integreert met Articulate Storyline [één van onze design-tools]. Daar is uiteindelijk iets heel gaafs uit ontstaan.

En dat allemaal vanuit Frankrijk! Gelukkig heb je wel een aantal leuke RMMBR-activiteiten meegemaakt in Nederland.

R: Ja! De voorjaarssessie bijvoorbeeld. Toen zaten Tess en ik bij elkaar in het team, weet je nog? Met die outdoor escape room.

T: Oh ja! We werden allemaal in teams verdeeld. En zodra je ons in teams verdeelt en zegt dat er iets te winnen valt, dan gaat het los!

R: Ik zie ons nog met de iPad over het hele terrein rennen. Maar het was gelukt, we hadden gewonnen!

Eén van de projecten die ik gaaf vond om te zien, was die van VGN. Een game over rouwverwerking. Daar was jij bij betrokken, toch Tess?

T: Ja, klopt! Eigenlijk is het een heel beladen onderwerp, wanneer iemand komt te overlijden. En terwijl ik dit aan het schrijven en ontwikkelen was, is mijn oma overleden. Toen kwam ik zelf in een rouwproces terecht. Het was bizar dat ik alles wat ik had opgeschreven en ontwikkeld, zelf ook ben tegengekomen. Ik kon dus direct zien dat we iets heel nuttigs hadden neergezet. Doordat ik dit nu allemaal wist, ben ik er op een veel betere manier mee omgegaan. Dus ook voor mij was het super leerzaam. En het is natuurlijk heel bijzonder om, hoe raar het ook klinkt, een game te maken over de dood. Dat je spelenderwijs leert over hoe je om kan gaan met dit onderwerp.

Dit klinkt als een leerzaam en interessant jaar.

R: Het was echt een sneltrein! Ik begon eind vorig jaar in november. Dat is natuurlijk gelijk een drukke periode. En ik kon ook heel snel met allerlei projecten meewerken. Het beviel heel goed. Ik merk niet eens heel veel verschil tussen vanuit huis werken of op kantoor zijn. Je spreekt alsnog zoveel collega’s uit verschillende teams op wekelijkse basis. En het is natuurlijk gewoon super vet dat het allemaal vanuit Frankrijk kan!

Kom je met Kerst wel lekker naar Nederland?

R: Ja, lekker naar de familie. We hebben lootjes getrokken, dus er moeten ook weer gedichten geschreven worden. Natuurlijk zonder ChatGPT!

T: Uiteraard! Veel dingen kun je toch beter aan de echte schrijvers overlaten.