Compliance training: geen opgeheven vingertje, maar een helpende hand
Compliance training, vaak een essentieel onderdeel van het trainen van medewerkers. En vrijwel net zo vaak een verplicht nummertje. Terwijl het zo veel beter kan.
Een veel voorkomende denkfout is dat compliance training over regels gaat, en wat er allemaal mis kan gaan als we die regels niet volgen. Maar medewerkers weten heel goed wat wel of niet mag. Daar is geen opgeheven vingertje of strenge speech van de CEO voor nodig. Ze hebben meer behoefte aan een helpende hand in lastige situaties. “Hoe moet ik het dan wél goed doen? Ik heb ook targets en deadlines.” Ga naast medewerkers staan en help ze met het maken van de juiste keuzes.
Lees hieronder onze tips voor een waardevolle en uitdagende compliance training, die wél effect heeft:
1. Focus niet op de regels zelf, maar op realistische situaties.
2. Vertel hoe het wél moet.
3. Verlaag drempels en maak het bespreekbaar.
1. Focus niet op de regels zelf, maar op realistische situaties.
“De basiswaarde van onze bedrijfscultuur is gebaseerd op gelijkwaardigheid en diversiteit; iedereen is welkom bij ons en we gaan met respect met elkaar om.”
Klinkt vanzelfsprekend. Maar is het ook duidelijk?
Wat als één collega wel erg vaak het mikpunt is van grappen en memes in de appgroep, omdat het voetbalteam van zijn land verloren heeft van Nederland? Geintje, moet kunnen? Of in strijd met de basiswaarde?
Zonder context zijn regels maar regels. Pas door invulling te geven aan de context, komen de regels tot leven. Schets in de training realistische situaties die medewerkers herkennen. Vraag naar de keuzes die medewerkers zouden maken en waar ze die keuzes op baseren. De regels komen zo vanzelfsprekend aan bod.
2. Vertel hoe het wél moet.
Zeggen of iets wel of niet mag, heeft vaak een gering effect. Medewerkers weten heus wel of iets OK is of niet. Maar ze hebben óók sales targets, deadlines, veeleisende klanten, veeleisende managers en weinig tijd. Leuk zo’n regel, maar het moet nu af. Dáár gaat het vaak fout; dáár is veel winst te behalen. Hoe ga je om met conflicterende belangen? Een deadline halen én volgens de regels werken; dat is de uitdaging. De VPN doet het niet dus ik mail het bestand wel even met mijn Gmail. Datalek of deadlinestress?
Precies het begrip van dit soort dilemma’s is essentieel in compliance training. Redeneer vanuit de medewerker, niet vanuit de regels. Help ze. Geef ze praktische tips en ontwikkel tools om ze te ondersteunen.
3. Verlaag drempels en maak het bespreekbaar.
Het zal waarschijnlijk niet lukken om al het ongewenste gedrag te voorkomen. Wat doe je als er iets gebeurt dat niet OK is?
Het bespreken van lastige situaties en het bieden van praktische hulp zijn twee grote stappen richting een open en veilige organisatiecultuur. Bij wie kunnen medewerkers terecht? Waar vinden ze de gedragscode? Hoe spreek je een collega aan zonder dat hij of zij geïrriteerd raakt en hoe reageer je zelf wanneer een collega jou aanspreekt? En wat als je er niet goed over kan praten? Is er een Speak Up procedure of een vertrouwenspersoon?
Maak deze stappen zo eenvoudig en prettig mogelijk voor de medewerker. Dat kan praktisch: met een emailadres of telefoonnummer via waar medewerkers vertrouwelijk een melding kunnen doen. Maar zorg ook voor een cultuur waarin feedback wordt geaccepteerd, ongeacht wie het zegt.
Compliance training is erop gericht het medewerkers mogelijk te maken om daadwerkelijk het juiste gedrag te tonen. Medewerkers die niet alleen weten hoe ze zich moeten gedragen, maar dit ook doen.