Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Een leven lang leren

Een leven lang leren

Ligt het aan mij, of zijn er aan het eind van het jaar altijd meer mensen jarig? In mijn omgeving gaat er vanaf half november geen week voorbij dat er niet één, twee of soms zelfs drie mensen jarig zijn. Dit duurt tot ongeveer eind december. Gezellig? Ja, dat wel. Druk? Ja, dat zeker!Het zal wel iets te maken hebben met wintermoeheid in februari of lentekriebels in maart. Negen maanden later zit je dan met de gebakken peren…

Ook mijn zoontje was deze week jarig (wintermoeheid of toch lentekriebels?). Hij werd negen. “Heb je nog wat geleerd dit jaar?” vroeg opa. Hij moest er even over nadenken. “Jojoën,” zei hij uiteindelijk, “voetballen kon ik eigenlijk al.” Als kind is het niet moeilijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Je leert bijna elke dag iets nieuws. Als je eenmaal ouder wordt, lijkt het wat meer een uitdaging te worden.

Een leven lang leren is helemaal ‘in’. Ook in de kabinetsplannen van kabinet-Rutte III wordt er aandacht aan besteed. Een citaat uit het regeerakkoord: “Het is de primaire verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat werknemers inzetbaar blijven. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op ‘levenlang leren’.”

Een mooie en belangrijke uitdaging voor werkgevers! Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel, maar alles valt en staat uiteindelijk met ontwikkeling en vooruitgang. En er zijn legio mogelijkheden. Niet alles hoeft klassikaal of uit een boek. Voor alle doelgroepen en alle leeftijdscategorieën zijn er ook digitale oplossingen te bedenken. E-learning kan immers overal worden gevolgd, op alle ontwikkelniveaus en op een moment dat voor iedereen persoonlijk uitkomt. De uitdaging is vooral om het op de juiste manier in te zetten, zodat iedereen er wat aan heeft. Een uitdaging die werkgevers aan moeten gaan om hun werknemers te blijven ontwikkelen.

Zelf ben ik over een paar weken jarig. Heb ik dan nog wat geleerd dit jaar? Dit jaar is die vraag gemakkelijk te beantwoorden: jazeker! Een nieuwe baan vol nieuwe uitdagingen, nieuwe technieken, nieuwe mensen, nieuwe verantwoordelijkheden. Mijn weg opnieuw vinden en ontdekken. Heerlijk! Ik voel mezelf bijna groeien. En dat maakt me gelukkig. Dus ja, een leven lang leren is echt belangrijk en iets waar iedereen naar zou moeten streven.

Lang zal je leren, in de gloria

Geschreven door Marcia.