Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Gamification is meer dan alleen punten uitdelen

Gamification, oftewel het toevoegen van spelelementen, heeft als doel de gebruikers van de e-learning te enthousiasmeren en te motiveren. Spelenderwijs leren zorgt er immers voor dat de gebruikers meer plezier ervaren. Maar wordt er wel optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die spelelementen bieden? Wij geloven dat het beter kan.

Een voorbeeld: onder het mom van gamification wordt er vaak een puntensysteem toegevoegd aan e-learning. Voor iedere goede vraag die je behaalt, krijg jij één punt. Zo kunnen gebruikers precies bijhouden hoeveel punten zij tijdens de e-learning verzamelen. En dat is leuker dan helemaal geen punten, toch?

Maar gamification draait om meer dan alleen een toegevoegd puntensysteem. Een belangrijk element in spellen is het krijgen van een beloning. Denk maar eens na: zodra jij een level gehaald hebt, kun je pas door naar het volgende. En zodra jij genoeg muntjes hebt verzameld, kun jij iets kopen in het spel. Dat motiveert je om het steeds weer een beetje beter te doen. Om door te blijven gaan.

Het element van beloning wordt vaak vergeten, maar biedt grote mogelijkheden voor de e-learning. Een mogelijkheid is om waarde te koppelen aan het puntensysteem. Wat kunnen gebruikers doen met hun punten? Een bakje koffie halen? Misschien een toffe mok verdienen? Of misschien kun je wel een aantal tips vrijspelen, zodra je genoeg punten hebt gescoord. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een competitie element. Door de punten openbaar te maken en te ordenen in een ranglijst, worden gebruikers gemotiveerd om het nét wat beter te doen dan hun collega.

Gamification in de e-learning kan nuttig zijn, maar alleen als er goed is nagedacht over het ontwerp. Het moet motiverend zijn; niet te makkelijk én niet te moeilijk. En tegelijkertijd educatief. Een vak apart.

Wil jij een keer met ons me denken over gamification? Stuur ons gerust een berichtje!