Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Het roer om: van freelanceondernemer naar e-learning scriptschrijver

“Toen ik benaderd werd voor de functie dacht ik “E-learning scriptschrijver? Wat is dat?” En daarmee was mijn aandacht gegrepen.” Tamara is senior contentschrijver bij RMMBR sinds juli 2021.  

Je was freelanceondernemer en nu werk je fulltime bij RMMBR, hoe is dat zo gekomen?

Ha, dat is echt zo’n ‘alle puzzelstukjes vielen op z’n plek’ verhaal. Ik werkte al jaren als freelance content marketeer en copywriter. Voornamelijk in de software-industrie. Daarnaast had ik een taalschool waar ik Nederlandse les aan expats gaf.  In de praktijk betekende dit dat ik zo’n twaalf uur per dag aan het werk was: overdag voor opdrachtgevers uit de software-industrie en ’s avonds lesgeven. Ook in de weekenden was ik bezig, bijvoorbeeld met administratie of met het voorbereiden van lessen.  

Dit ging jarenlang goed, maar de coronacrisis hakte er wel in: alles moest digitaal. Ik zat non-stop achter mijn laptop. Vooral het videobellen en het lesgeven via Zoom kostte veel energie.  

“Ik wilde het roer omgooien, maar welke kant op?” 

Na acht jaar in de software-industrie wilde ik wel eens over iets anders schrijven dan CRM-systemen en productief werken. En na drie jaar iedere avond werken, wilde ik ook wel eens een avond vrij. 

Interesse in iets anders, maar wat?!

Op LinkedIn paste ik mijn status aan naar ‘Staat open voor iets nieuws’ en toen heb ik afgewacht.  Dat klinkt misschien wat passief, maar ik wist echt niet wat ik wilde. Dat maakt actief zoeken best lastig.  Al gauw kwamen de vacatures en aanbiedingen binnen. Het deed me weinig.  

Tot ik benaderd werd voor de functie van e-learning scriptschrijver bij RMMBR: “Hé, dit klinkt leuk! Dit is nieuw!” En: “Wat doet een e-learning scriptschrijver eigenlijk precies?” 

Dat kan ik je nu dus vertellen: als scriptschrijver ben je verantwoordelijk voor alle geschreven (en gesproken) teksten in een e-learning. 

In deze functie komen mijn – voorheen gescheiden – loopbanen in marketing en lesgeven samen. Het was the perfect match.

“En bij die realisatie maakte mijn hart een sprongetje.” 

Byebye freelanceleven

Het was ook wel even slikken hoor, toen ik het contract ondertekende, want het betekende ook het einde van mijn carrière als freelanceondernemer. En dat was niet helemaal de bedoeling; zover wilde ik het roer niet omgooien!  

Inmiddels ben ik hele dagen aan het schrijven en teksten van collega’s aan het tegenlezen en ik vind het heerlijk. Echt waar, ik werk met zoveel plezier! En elke e-learning is weer anders: het onderwerp, de inhoud, de doelgroep. Ontzettend gevarieerd. 

Het helpt ook dat RMMBR een heel vrije organisatie is. Ik kan nog steeds mijn tijd naar eigen inzicht indelen. Zolang ik de deadlines maar haal. Helaas moet ik nu wel mijn vakantiedagen tellen. Voordeel: toen ik corona kreeg, werd ik gewoon doorbetaald.  

Vertel eens over je vooropleiding en ervaring? 

Ik heb media, marketing & publishing gestuurd aan de HvA, daarna ben ik naar Berlijn verhuisd en heb ik een paar jaar als marketingmanager gewerkt in de startup scene. Schrijven, informatie overbrengen en de doelgroep iets aanleren was hierin de rode draad.  

Eenmaal terug in Nederland schreef ik me in als freelanceondernemer en hielp ik B2B-bedrijven met het vertellen van hun verhaal. Ook hier speelde geschreven content de hoofdrol.  

Na een paar jaar begon er iets te knagen: ik had het gevoel dat ik niet genoeg deed. Ik wilde iets doen voor mensen. Omdat ik zelf expat ben geweest in Duitsland, weet ik hoe fijn het is om de taal te spreken. Zo kwam ik op het idee om een taalschool te openen en Nederlandse les te geven aan expats. Hiervoor heb ik een opleiding gevolgd aan de VU en in 2019 was mijn taalschool Tam in Amsterdam een feit. 

Nu komt dit dus allemaal samen: ik help bedrijven met het vertellen van hun verhaal. Ik vertaal de lesstof die onze klanten aanleveren naar een e-learning voor hun medewerkers.  

RMMBR is een e-learning bedrijf. Heb je het idee dat daardoor de mogelijkheid voor nieuwe vaardigheden leren groot is? 

Ik was heel lang actief in een specifieke niche, dat is een groot verschil met werken bij RMMBR: we hebben zoveel verschillende klanten en iedere e-learning is uniek: ik leer dus continu nieuwe dingen!  

RMMBR is een e-learning bedrijf. Heb je het idee dat daardoor de mogelijkheid voor nieuwe vaardigheden leren groot is? 

De combinatie van techniek, design en content is uniek. We zijn expert op alle drie de gebieden en werken aan ieder project in een multidisciplinair team. Dat levert de klanten een e-learning op die op al deze facetten van hoge kwaliteit is. Je hoeft nergens op in te leveren. Alleen het beste is goed genoeg voor ons.  

“Ik raak gemotiveerd van de puzzel: om de input van klanten te vertalen naar een toegankelijke en vermakelijke e-learning voor de medewerkers.”

Wat verwacht je nog te bereiken in jouw toekomst bij RMMBR? 

Oef, ik ben pas net begonnen! Ik heb geen duidelijke verwachting, maar ik hoop wel ooit een e-learning te maken om Nederlands te leren aan internationale werknemers of nieuwe Nederlanders.