Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Hoe kun je mensen van elkaar laten leren?

Als je van e-learning hebt gehoord, dan heb je vast ook gehoord van social learning. Iedereen heeft er wel een beeld bij en je weet vast dat het steeds belangrijker wordt. Echter, de toegevoegde waarde zit ‘m in de uitvoering. Ja, social media wordt toegepast binnen leeromgevingen, zoals bij een LMS en leerportalen. Maar in hoeverre is het geïntegreerd met de daadwerkelijke leeractiviteiten? Is discussiëren over de content, door middel van plaatsen van reacties (denk aan Facebook), voldoende?

Of kan het beter?

Het antwoord is: ja, het kan beter. Social media wordt vaak doorvertaald naar leeromgevingen, maar soms wordt de volledige potentie nog niet benut. Met een paar kleine richtlijnen bij de hand, kan social learning zorgen voor meer, beter en sneller leren. De vraag is dan natuurlijk: waar moet je aan denken?

Ik zal je even helpen door het volgende voorbeeld te geven. Stel, je zit in een zaal samen met 100 mensen. Vanaf het podium spreek ik jullie toe en vraag jullie om een partner te kiezen en te bepalen wie van jullie rol A of rol B heeft. Dan stel ik de volgende vragen:

Aan A: Vraag eens aan B hoe hij/zij vandaag naar deze bijeenkomst is gekomen.
Aan A: Vraag nu eens of dat, met oog op het milieu, de beste oplossing was.
Aan B: Vraag  aan A hoe hij/zij hier op een milieuvriendelijkere manier had kunnen komen.
Aan A: Vraag aan B welke ‘smoesjes’ hij/zij zelf zou kunnen geven om het vervoersmiddel te verantwoorden.
Aan A en B: Vraag aan elkaar hoe de ander denkt dat deze smoesjes het beste weerlegd kunnen worden.

Wedden dat de hele zaal nu zal discussiëren over dit onderwerp! Vervolgens laat ik de zaal naar een kort filmpje kijken over waarom mensen wel en niet kiezen voor meer milieuvriendelijk vervoer. Ik vraag ze minimaal drie methodes op te schrijven die mensen helpen in de juiste richting te bewegen, daarna vraag ik de mensen in de zaal hun schrijfsels te bespreken en te discussiëren over welke het beste zou kunnen zijn. Vervolgens vraag ik welke koppels eruit zijn gekomen en of zij hun manier willen delen met de rest van de zaal. Het gevolg: een zaal vol mensen die in een korte tijd geleerd hebben over milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Van elkaar en door elkaar.

En, heb je ze herkend? De verschillende factoren? Social learning bloeit onder de juiste begeleiding. Door op een slimme manier de regie te voeren, creëer je de ruimte dat mensen van elkaar gaan leren. Bepaal wat mensen doen of bespreken (milieuvriendelijke vervoersmiddelen), zorg dat ze elkaar helpen (gerichte vragen) en geef verdieping waar nodig (kort filmpje). En zo zijn er nog veel meer manieren. Allemaal vertaalbaar naar een online setting.

Meer weten en verder leren over hoe dat nu moet? Wij hebben ervaring en delen die graag!