Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

“Ik wil dat onze mensen ervaren dat leren leuk is”

Met een gevarieerd leerprogramma op basis van het 70-20-10-principe werkt Ton Witte bij Royal FloraHolland aan een laagdrempelige leercultuur: “Ik streef ernaar dat onze mensen in de logistiek doorhebben dat ze de regie zelf in handen hebben en dat het idee van een leven lang ontwikkelen niet zomaar een kreet is.”

Ton Witte is verantwoordelijk voor Learning & Development bij Royal FloraHolland. Hij is continu op zoek naar mogelijkheden om het kennisniveau van de medewerkers te verhogen, vertelt hij: “Ik ben erg aan het kijken hoe we een leercultuur kunnen creëren waarin mensen zelfstandig gaan leren. Veel van onze werknemers hebben een logistieke functie en dat schept een uitdaging. Leren en ontwikkelen gaat op kantoor makkelijker dan in de logistiek. We zetten daarom allerlei middelen in om het leren zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Je moet het in kleine stukjes aandragen. Onze mensen hebben natuurlijk allemaal een smartphone tegenwoordig, maar toch is het lastig om iemand op die smartphone aan het leren te krijgen.”

Laagdrempeligheid is een sleutelwoord, vervolgt Ton: “We proberen zoveel mogelijk dingen in onze digitale leeromgeving zodanig neer te zetten dat mensen ze direct kunnen doen, zonder inschrijven et cetera. We hebben een Royal FloraHolland Academy en mensen kunnen in die academy alles vinden. Ze kunnen overal bij vanuit de smartphone, tablet of laptop. We werken veel met filmpjes, blogjes, allemaal korte inspiraties, die we vervolgens koppelen aan leerpaden. Dat maakt het heel toegankelijk en eenvoudig.

We zorgen dat onze leidinggevenden zo goed mogelijk zijn toegerust om hun mensen in het leerproces mee te nemen. We geven in stappen aan hoe iemand van functie A naar functie B kan gaan. De rol van de leidinggevenden is heel belangrijk. De leidinggevende praat met de mensen, kijkt wat bij iemand past en verwijst hem of haar vervolgens door naar ons LMS.

Leren is ook gewoon werken

Als er vervolgens een goede verbinding is tussen de lessen en de leidinggevende en ze direct naar aanleiding van bijvoorbeeld een filmpje een vraag aan hun leidinggevende kunnen stellen, dan werkt het goed. Ik geloof erg in het 70-20-10-model: 70 procent moet je in de praktijk oppakken, 20 procent is ondersteuning door de specialist of leidinggevende en 10 procent leer je in de klas. Leren is ook gewoon werken, en tijdens het werken leer je gewoon het meest.

Voor de staf hebben we dat al goed voor elkaar. Voor onze logistieke mensen moeten we nog wel stappen zetten, want zij leren relatief nog veel in de klas.”

Mooi en simpel

Samen met RMMBR ontwikkelde Ton Witte een compliance-training, een verplichte training voor alle medewerkers.  “Het is heel mooi en simpel opgezet”, vertelt Ton: “We hadden voorheen een boekje waarin onze gedragscode stond. We hebben alle hoofdstukken uit dat boek naar een e-learning vertaald. Die e-learning bestaat ook weer uit plaatjes en filmpjes, dus geen lange leesverhalen. Ook hier wordt alles in brokken aangeleverd.

Verder hebben we ervoor gezorgd dat de situaties in de films herkenbaar zijn. We hebben op de werkplek gefilmd en de mensen hebben hesjes aan van Royal FloraHolland. Dat zijn belangrijke elementen, want zo kunnen onze mensen zich optimaal in de situaties uit die filmpjes verplaatsen. Het gaat om onderwerpen als goed gedrag en eerlijk zaken doen, en daar komen op een veiling heel andere dingen bij kijken dan in een andere werkomgeving.

RMMBR is bij ons op de vloer gaan kijken en dat was heel waardevol. Ze wilden voelen hoe het in de praktijk werkt. We hebben een werkgroep samengesteld en zijn samen gaan kijken welke vragen de mensen beantwoord willen hebben. RMMBR weet hoe je de juiste informatie uit zo’n groep haalt en hoe je vervolgens een e-learning bouwt. Dat hebben ze heel mooi gedaan. Hun systeem is simpel en toegankelijk. Het heeft de laagdrempeligheid waarnaar we op zoek waren. Korte filmpjes met de juiste plaatjes en de juiste vragen. Ook hier geldt: een film zegt meer dan duizend woorden.”

Digitale leercultuur

Wat zijn Tons ambities voor de komende jaren? “Ik wil echt naar een leercultuur die veel digitaler is en ik streef ernaar dat onze mensen in de logistiek doorhebben dat ze de regie zelf in handen hebben en dat het idee van een leven lang ontwikkelen niet zomaar een kreet is. Als ze die veranderingen echt omarmen, kunnen ze blijven groeien in hun werk.

Een heel belangrijk element hierbij is dat mensen ervaren dat leren leuk is. We hebben hier te maken met een wat oudere populatie en die mensen denken bij leren gelijk aan schoolbanken. Dat beeld moet weg: Leren is gewoon leuk en interessant,  en je hoeft niet meer te wachten tot een docent bij je komt. Je kunt zelf aan de slag met je eigen ontwikkeling.”