Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Juul van Zijl

Je medewerker laten leren is de beste aandacht die je kunt geven

Als een werkgever mij vraagt: ‘Rosalie, wat dacht je van deze workshop?’ of ‘Ken je dit boek?’, dan maakt mijn hart een sprongetje. Kom maar op met die nieuwe inspiratie of het leren van iets wat ik daarvoor nog niet kende. Maar er is nóg een reden waarom ik zo’n aanbod enorm waardeer…

Aandacht, ook in chaotische tijden

Ik sprak vorige week een klant waarvoor we een online module over Security en Integer Zakendoen hebben ontwikkeld. Ze vertelde dat het Securitydeel afgelopen week was uitgerold. Al na een paar dagen volgden tientallen medewerkers de training. ‘Wat zijn de reacties?’, vroeg ik nieuwsgierig. Ik hoopte op een antwoord als: ‘Super interessante materie’ of ‘Realistische casuïstiek waar ik echt wat mee kan’. Maar de geluiden waren in eerste instantie gericht op de waardering voor de mogelijkheid om te leren. ‘Wat tof dat ik een training aangereikt krijg. Dat jullie in deze chaotische tijd aan mijn ontwikkeling denken nu ik toch enigszins onzichtbaar thuis mijn werk doe.’ Zo’n reactie is nog mooier, vind ik.

Nog een voorbeeld uit de dementiezorg

Voor Avoord ontwikkelde ik een module voor nieuwe medewerkers in de dementiezorg. Voor de video’s in de module interviewde ik Jolanda. Zij werkt al 30 jaar als verzorgende met mensen met dementie. 30 jaar! ‘Hoe komt het dat je al zo lang dit werk doet?’ vroeg ik. ‘Op de eerste plaats de cliënten’, zei ze. ‘Mensen met dementie zijn zo puur en eerlijk. Op de tweede plaats krijg ik al 30 jaar de kans om me te ontwikkelen. Ik ga naar symposiums, volg e-learning modules, lees boeken. Natuurlijk is dit mijn eigen initiatief, maar de organisatie maakt het mogelijk. Dat vind ik super!’

Screenshot uit de module van Avoord: Jolanda deelt haar ervaring met continu leren in de dementiezorg.

De lesstof ben ik vergeten, het warme welkom niet

Ik startte mijn werkende leven met twee weken in een hotel op de Veluwe, voor mijn toenmalige werkgever Randstad. We leerden over de beste match maken tussen werkgever en werknemer. We deden rollenspelen en sloten af met een onvergetelijke bonte avond.

Nu, bijna 10 jaar later denk ik nog steeds terug aan deze werkgever die mij zo’n warm welkom bood. Maar wat de Wet Allocatie Arbeidskrachten Huppeldepup betekent, ben ik al lang vergeten. (Misschien ook omdat ik druk was met het versieren van m’n huidige vent aan de hotelbar…)

Ik ben een bofkont

Eigenlijk bof ik dat ik dit gevoel tot nu toe aan elke werkgever heb overgehouden. Een kredietopleiding als Relatiemanager bij ABN AMRO, privélessen Frans als taaltrainer Nederlands bij de Nonnen van Vught. En nu, als Learning Specialist bij RMMBR, een workshop over goede offline training geven.

Voor zo’n werkgever wil ik wel een tandje harder werken

Ik check het bij vriendinnen die blij zijn met hun werk of juist op zoek zijn naar iets anders. Mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen vinden ze enorm belangrijk. “Ik krijg hierdoor het gevoel dat ik het waard ben. Dat ze potentie in me zien en me graag aan de organisatie willen binden. Dat geeft een goed gevoel. Voor zo’n werkgever wil ik wel een tandje harder werken.”

Mijn vriendinnen en ik zijn niet de enigen: maar liefst 83% geeft aan opleidingsmogelijkheden zeer belangrijk te vinden. Na een pensioenregeling en reiskostenvergoeding, is dit de belangrijkste secundaire arbeidswaarde volgens de ondervraagden.

Aandacht is het toverwoord

Het doet me denken aan de Hawthorne-experimenten waarbij een kleine eeuw geleden werd onderzocht of verandering van arbeidsomstandigheden effect heeft op het functioneren van werknemers. Verlichting aan of uit, verwarming hoog of laag. Wat bleek? Het maakte niet uit wat de onderzoekers deden, bij elke verandering werd harder en beter gewerkt.

Aandacht was het toverwoord. Door de belangstelling voor hun werk voelden de medewerkers zich speciaal en deden ze extra hun best.

Wat een verassing: Pizza’s van RMMBR voor het hele gezin

In tijden van corona

Over aandacht gesproken. Als je het mij vraagt is het des te belangrijker om oog te hebben voor je thuiswerkende medewerkers nu je elkaar niet fysiek kunt zien. Ik zie fantastische gebaren om me heen, zoals een bosje bloemen om je thuiswerkplek op te fleuren. Wij kregen vorige week van RMMBR pizza’s voor het hele gezin, na een inspirerende kwartaalsessie! We zien gelukkig ook dat onze klanten vaart willen maken met online leermodules. Enerzijds om de medewerkers zo snel mogelijk nieuwe werkprocessen te leren. Maar ook om ze iets gaafs te bieden nu sommigen extra tijd hebben of juist om verbinding te houden met het bedrijf.

Betekent dit dat elke werkgever nu lukraak met opleidingen moet strooien om medewerkers gemotiveerd te houden?
Nee. Het moet wel passend zijn. Aansluiten bij de belevingswereld en ambities van de medewerker. Anders bereik je het tegenovergestelde.

Wil je weten hoe je wel de juiste leerinterventie voor je medewerker kiest? Bel me even! ?