Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

“L&D moet inspelen op de skills die medewerkers straks nodig hebben”

Pim Peeters bij DPG Media

Pim Peters werkt bij DPG Media aan een innovatieve L&D-omgeving. Een gepersonaliseerde aanpak en optimaal gebruik maken van interne expertise zijn belangrijke speerpunten. L&D moet zich niet beperken tot ‘U vraagt wij draaien’, maar vooruitkijken en proactief zijn.

“Doordat wij een goede aansluiting hebben bij de business kunnen we gericht en to the point leerinterventies opzetten.”

Pim Peters
Programmamanager Learning & Development

“Ik begon bij DPG Media toen het nog De Persgroep heette. De L&D-afdeling bestond uit één persoon. Inmiddels zijn we met vier personen en een manager; daaruit blijkt wel dat de organisatie de wens had om L&D naar een hoger plan te brengen. Ik heb heel veel waardering voor mijn collega die het destijds alleen moest doen, maar DPG Media had behoefte aan een L&D afdeling met meer slagkracht.

Net voordat ik kwam was er een LMS aangekocht. Dat LMS deed zijn werk best goed, maar we constateerden toch dat het niet over alle functionaliteiten beschikte die wij voor ogen hadden. We besloten dat we een nieuw platform nodig hadden om met DPG Media de juiste stappen te kunnen zetten. Ik heb een Request for Proposal gemaakt en schreef een pitch uit. Die pitch bestond uit een aantal elementen die voor ons echt van belang zijn en daarnaast uit een open vraag. Ik vind dat je ervoor moet waken dat je alles al vastlegt en tegen de partijen die deelnemen aan de pitch zegt dat ze alles binnen die vaste kaders moeten doen. Daarmee ontneem je die partijen de ruimte om creatief mee te denken. We hebben daarom alle partijen meegegeven dat de oplossing moest aansluiten bij negen speerpunten die wij hadden geformuleerd en dat we tegelijk op zoek waren naar een oplossing die creatief en innovatief is en die didactisch goed in elkaar zit.

LXP DPG Media

Experts creëren zelf content

Een van die speerpunten was de wens dat mensen gepersonaliseerd kunnen leren. We kunnen in ons medewerkersbestand mensen selecteren op allerlei variabelen, zoals op welke afdeling ze werken, en zo krijgen medewerkers een aanbod dat op hen is toegespitst. Een tweede speerpunt was onze wens om meer gebruik te maken van de interne expertise die in onze organisatie aanwezig is. Het is een uitdaging voor L&D om de kennis die in de hoofden van de experts aanwezig is over te brengen naar de hoofden van de collega’s. Om dat te realiseren wilden we in ons nieuwe leerplatform een mogelijkheid om mensen interne experts te maken en ze via een CMS zelf content te laten creëren. Een ander speerpunt was dat we onze medewerkers een fenomenale User Experience willen geven.”

De pitch werd heel serieus aangepakt. Er deden 21 partijen mee en uiteindelijk bleven vier partijen over die allemaal in een sessie van anderhalf uur hun voorstel presenteerden. “Het waren vier partijen die heel verschillend van elkaar waren”, vertelt Pim: “Het waren vier goede pitches. Uiteindelijk won RMMBR, mede omdat zij vanaf het begin continu vragen stelden om erachter te komen wat wij precies zochten. Daardoor hebben ze ons gechallenged en dat vond ik erg positief, want ik zoek een business partner voor de long run die ons bedrijf echt begrijpt. RMMBR is een partij die een extra stap zet als het nodig is. Het is een leuke, dynamische club, niet zo formeel, en ook op dat terrein was er een klik.”

Pim Peters in een zaal

Unieke gebruikerservaring

Momenteel wordt samen met RMMBR gewerkt aan de afronding van het nieuwe LXP, waarvan Pim hoge verwachtingen heeft: “Ons hoogste doel is uiteindelijk een unieke gebruikerservaring. L&D kiest nog wel eens voor een aanpak die er vooral op  gericht is het leven van de L&D-professional zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ik stel liever die gebruikerservaring voorop. Alles wat we doen moet bijdragen aan zo goed mogelijke inhoud, maar ook aan een zo goed mogelijke beleving.

We hebben klankbordgroepen en daar toetsen we voortdurend of de dingen die wij doen overeenkomen met de behoeften van de medewerkers. Ik vind vooral het blended element heel belangrijk. We kunnen mooie mixen maken van voorwerk en nawerk online in combinatie met een fysieke training. De manier waarop mensen informatie tot zich nemen is in de 21e eeuw enorm veranderd en door een goede mix kun je daarop inspelen. Ik sprak laatst iemand die zei ‘Ik heb de aandachtsspanne van een goudvis’. Er komt zoveel informatie op de mensen af. Je moet ze dan niet gaan vermoeien met uren durende learnings of classroomsettings.

Mensen zijn ook privé gewend om op een andere manier te leren en daarbij moet je aansluiten. Vorige week moest ik een koplamp van mijn Mitsubishi Outlander vervangen. Ik doe dan de motorkap open, pak mijn telefoon en type op Youtube in ‘How to change a lightbulb’. In 30 seconden wist ik precies wat ik moest doen.

We doen met dit LXP alles om de drempel zo laag mogelijk te maken. We zorgen dat de informatie gepersonaliseerd en gebruikersvriendelijk wordt aangeboden. Ik denk dan ook dat we een veel hogere conversie krijgen en vele meer aanmeldingen voor onze trainingen. Ik heb daar hoge verwachtingen over.”

mobile afbeelding LXP

Vooruitziende blik

L&D-mensen willen nog wel eens te traditioneel en operationeel denken, vindt Pim. Hij pleit ervoor optimaal van de huidige mogelijkheden rondom leren en ontwikkelen gebruik te maken: “L&D is van origine vaak ondergebracht bij HR en houdt zich ook vaak bezig met traditionele HR-thema’s, maar daarmee help je de business niet. We moeten actief aansluiting zoeken bij de business. We zitten ook steeds meer bij de MT’s en als we daar een adviespositie kunnen innemen en vanaf het begin bij ontwikkelingen betrokken zijn, dan kunnen we vanuit L&D ook adviezen geven. Als je werkt op basis van ‘U vraagt wij draaien’ dan geef je ze wat ze nu nodig hebben en denk je niet vooruit. We moeten juist inspelen op de skillsets die onze medewerkers straks nodig hebben, zodat ze klaar zijn op het moment dat een nieuwe situatie zich aandient. We moeten dus steeds zorgen dat we een vooruitziende blik hebben. Doordat wij een goede aansluiting hebben bij de business kunnen we goed en to the point leerinterventies opzetten.

Een ander issue dat ik belangrijk vind is het benutten van data. Data is voor een organisatie als DPG Media het nieuwe goud en wij kunnen het LXP gebruiken om dwarsverbanden te maken. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met HR-systemen, waardoor we kunnen kijken of er een correlatie is tussen gebruikers die bepaalde trainingen niet volgen en verzuim.

Heel belangrijk is verder dat we zorgen dat het aanbod in ons LXP haarfijn aansluit bij onze eigen organisatie. Er zijn bijvoorbeeld basistrainingen communicatie van GoodHabitz, maar in onze organisatie willen we altijd elementen toevoegen die specifiek zijn voor DPG Media. Dus geen generieke voorbeelden van, bijvoorbeeld, communiceren in een ziekenhuis, maar elementen die onze collega’s zelf herkennen.

Als je het relevant maakt, op het juiste moment aanbiedt én DPG Media-specifiek maakt, dan heb je de gulden snede. Dan heb je alle factoren om te zorgen dat mensen optimaal van je platform gebruik maken.”

Pim Peters bij DPG Media in de gang

Onder de motor

Van de redactie: Voor de ontwikkeling van de Academy van DPG media maakt RMMBR gebruik van Blocks LXP.

Dit LXP is ‘the best of both worlds’. Het maakt gebruik van herbruikbare ‘blokken’, met features, structuren en een back-end. Gecombineerd met een maatwerk front-end, logica, rechten maken een uniek concept per organisatie mogelijk. Een schaalbaar format met de nieuwste technologie met een volledige on-brand user experience.

Blocks logo

Er zijn bestaande blokken die je kunt gebruiken, maar misschien hoef je ze niet allemaal, dat kan! Vele integraties zijn mogelijk en de business case is uitgangspunt natuurlijk. En past het niet helemaal of mist er wat? Blokken kunnen aangepast worden of volledig nieuw gemaakt, precies gepast. Dus bouwen maar…

Blocks LXP is een samenwerking tussen RMMBR en Nerds & Company.