Pride Month: jouw rol als organisatie
“Niet voor niets is de term ‘pinkwashing’ de laatste jaren zo populair geworden.”
Regenboogvlaggen, feestjes, botenparades… Het is deze maand Pride Month: de maand waarin we vieren dat we allemaal trots mogen zijn op onze seksuele- en genderidentiteit. Voor organisaties is dit hét moment waarop ze hun steun laten zien aan mensen met een LHBTQ+ achtergrond. En dat gaat er vaak uitbundig aan toe.
Van activisme naar commercie
Dat Pride Month is ontstaan uit de Stonewall-rellen in New York van 1969, wordt door veel mensen vaak vergeten. Het van oorsprong activistische karakter van Pride Month heeft inmiddels plaatsgemaakt voor festiviteiten, gezelligheid en vooral: commercie. Terwijl je dansend aan de grachten staat, kijk je naar de boten van grote corporaties. En tijdens het shoppen in een drukke winkelstraat zie je de ene na de andere Pride-kortingsactie, slogan of logoverandering. Het ziet er allemaal gezellig uit, maar is het gemeend? Zit er een intrinsieke motivatie achter, of is het puur een winstoogmerk?
In gesprek met de doelgroep
Tijdens mijn studietijd besloot ik een antwoord te vinden op deze vragen. Mijn masterthesis werd een onderzoek naar bedrijfscommunicatie tijdens Pride Month. Specifiek richtte ik me op de LHBTQ+ doelgroep en hoe deze doelgroep de communicatie van organisaties in deze periode ervaart. Het viel me namelijk op dat er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan werd naar de effectiviteit van Pride-campagnes vanuit een marketingoogpunt, maar er werd nog nauwelijks stilgestaan bij de doelgroep waar Pride Month daadwerkelijk om draait.
Nadat ik in gesprek ben gegaan met verschillende mensen met een LHBTQ+ achtergrond, heb ik een advies opgesteld voor organisaties. In dit advies leg ik uit hoe organisaties kunnen ‘meedoen’ aan Pride Month op een manier die niet puur strategisch overkomt. Het komt neer op drie punten: 1) reflecteer op de eigen interne bedrijfscultuur, 2) wees consistent in de communicatie naar deze doelgroep gedurende het jaar en 3) zorg dat je proactief een vorm van actie uitvoert tijdens Pride.
Pinkwashing
Vooral het eerst punt vind ik treffend. De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft een paar jaar geleden een ‘Pride and Joy’-sectie op haar website gelanceerd tijdens Pride, met allerlei soorten Pride-merchandise. Tegelijkertijd is bekend geworden dat Walmart in de afgelopen jaren meer dan 400.000 dollar heeft gedoneerd aan politici die voor anti-transgenderwetgeving pleiten. Zo krijgt de regenboog-merchandise opeens een bittere nasmaak. Niet voor niets is de term ‘pinkwashing’ de laatste jaren zo populair geworden. Walmart is namelijk bij lange na niet de enige organisatie met tegenstrijdige interne en externe communicatie.
Meneer en meneer Janssen
Als contentschrijver bij RMMBR merk ik dat het aantal aanvragen voor e-learnings rondom thema’s als diversiteit, inclusie en ongewenst gedrag aan het toenemen is. Organisaties lijken zich steeds meer bewust te zijn van hun rol in het bevorderen van een prettige werkcultuur voor álle medewerkers. Het zijn mooie eerste stappen om de interne cultuur aan te pakken. Maar ook als het onderwerp niet draait om diversiteit, is het alsnog belangrijk om hierbij stil te staan. En daar speel ik als schrijver ook een rol in. Laatst schreef ik bijvoorbeeld een e-learning over pensioen. Schrijf ik dan over meneer en mevrouw Janssen die samen voor hun pensioen sparen, of kan dit ook een keer meneer en meneer Janssen zijn? En welke afbeeldingen kiezen we voor de e-learning? Dit soort vragen die ik me als schrijver afvraag, kunnen organisaties zichzelf ook stellen gedurende het jaar. Divers en inclusief zijn is namelijk niet iets dat je alleen in juni moet aanpakken.
Een stap in de goede richting
Het is mooi om te zien dat organisaties steeds meer verantwoordelijkheid voelen op het gebied van thema’s als diversiteit en inclusie. En Pride Month is daar een goede graadmeter van. Enkel een regenboogvlag ophangen voldoet niet meer. Reflecteer op je eigen interne bedrijfscultuur met een open houding. Durft een homoseksuele medewerker volledig zichzelf te zijn als hij op kantoor werkt? Voelt een non-binaire medewerker zich op diens gemak om te vragen om een andere aanspreekvorm? En trekt jouw recruitmentcampagne een divers publiek aan, of straal je dit nog niet uit? En vergeet niet: het hoeft nog niet allemaal 100% perfect te zijn. Maar neem deze Pride Month eens een eerste stap in de goede richting. En dan mag je best een regenboogvlag ophangen.
Wil je meer weten over hoe een e-learning jouw bedrijf zou kunnen helpen met het teweegbrengen van positieve verandering? Neem hier contact met ons op: https://rmmbr.com/we-helpen-je-graag/.
Benieuwd geworden naar mijn masterthesis? Lees alle bevinding hier: https://scripties.uba.uva.nl/search?id=c7011764