Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Juul van Zijl

Visuals, thumbnails en creatieve liefde… 2023 volgens Team Design & Techniek

Design_techniek_blog_draaidag_animatie_video

“Je kan in een pitch met je enthousiasme mensen ergens helemaal in meenemen.”

Fotografie, animaties, green screens… Onze Design & Techniek afdeling bestaat uit professionele creatieven. Ook het afgelopen jaar hebben ze de vragen van onze klanten weer gegoten in originele, unieke en vooral creatieve oplossingen. Samen met Merlijn en Anouk blikken we terug op de hoogtepunten.

Het is alweer het einde van 2023. Een jaar met veel unieke projecten. Welke zijn jullie bijgebleven?

A: SVB schiet mij gelijk te binnen. Een leuk project waarvoor we een green screen video hebben geschoten, die we combineerde met animatie. Het was een samenspel tussen video en animatie. Dat hadden we op die manier nog niet eerder gedaan.

M: Het was heel origineel en speels. Er was een verandering binnen de organisatie en medewerkers moesten meteen volgens deze nieuwe manier werken en handelen. Hiervoor hadden ze een stappenplan gemaakt, met aan ons de vraag: hoe kunnen we dit stappenplan tot leven brengen voor de medewerkers? De combinatie van video en animatie was het eerste waar we aan dachten. Het was een leuk idee, maar het moest wel binnen drie weken af, haha. Dus toen zijn Anouk en ik met dit stappenplan, het idee en de strakke deadline gaan rennen. We waren in het weekend op vrijdagavond nog aan het appen…

A: Op mijn vrije dag, haha! Maar het was echt zo leuk en gaf ook een kick dat we het voor elkaar hebben gekregen.

Het leven van een creatief persoon, nietwaar?! Wat is jullie nog meer bijgebleven?

M: Het project voor Heineken was ook tof. Het ging over privacy. Hiervoor werkten we met een hele goede actrice. Ook hadden we een fijne samenwerking met de videoproducent én de klant. Iedereen was mentaal aan boord. Ik heb zelf ook gefotografeerd voor dat project. Het werd een dynamisch geheel en tegelijkertijd heel typisch Heineken. Je voelde de creatieve liefde erin zitten; zowel in afbeeldingen, video’s als teksten.

Gaaf! Over draaidagen gesproken: Anouk, jij hebt dit jaar je eerste draaidag bijgewoond.

A: Klopt! Het was inderdaad mijn eerste, voor Gemeente Amsterdam. De e-learning ging over het thema duurzaamheid. We werkten hierbij met verschillende afdelingen binnen de organisatie. Het was in vlog-stijl, erg creatief. En ook niet onbelangrijk was het maken van thumbnails: de visuals die je ziet op het menu. Als je daar geen tijd voor inplant, kun je daar achteraf spijt van krijgen. Ik ben altijd een voorstaander voor het vrijmaken van tijd voor het maken van thumbnails tijdens een draaidag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in de camera lacht. Want heel vaak zijn mensen in het videomateriaal alleen maar aan het praten. Daar valt meestal geen mooie thumbnail mee te maken. Dus een lekker praktische tip voor volgend jaar aan iedereen!

In ons project voor een grote financiële instelling erg vernieuwend geweest op het gebied van animatiestijl. Anouk, jij was hierbij betrokken, toch?

A: Ja! Dit project ging over hoe medewerkers zich moeten durven uitspreken binnen de organisatie. De organisatie heeft zelf net een nieuwe illustratiestijl. Om die te kunnen toepassen, hebben we een cursus bij ze gevolgd en een certificaat behaald. Binnen deze nieuwe illustratiestijl bestond nog geen animatiestijl. We zijn nu bezig om hun nieuwe illustratiestijl te gieten in een animatiestijl, voor de animatievideo’s in deze e-learning.

M: En daarmee zijn we de eerste die deze nieuwe animatiestijl in uitvoering hebben gebracht.

Erg gaaf. Merlijn, jij vindt het pitchen van nieuwe ideeën en concepten heel leuk, toch?

M: Het pitchen van ideeën is echt het leukste dat er is. Je vertelt dan echt een verhaal. Je kan in een pitch met je enthousiasme mensen ergens helemaal in meenemen. In een hele korte tijd koppel je de strategie en de vraag van een klant aan een creatief concept en een passende oplossing. Daar kun je me altijd voor wakker maken.