Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Wft? WTF!?

Bij RMMBR werken we vaak samen met organisaties binnen de financiële dienstverlening, zoals banken, toezichthouders en verzekeraars. In deze financiële wereld vliegen de afko’s ons om de oren. Een Ierse collega van mij introduceerde hiervoor de term TLA (three letter abbreviation; een mooie autologie). Onze gesprekken met financiële experts bevatten vaak een stroom aan afkortingen die voor een nieuwkomer in deze wereld nauwelijks bij te houden is. Daarom hieronder een kort overzicht van deze TLA’s. Oftewel, WTF is Wft?

Wft
Wet op het financieel toezicht. Dit is de belangrijkste wet voor het toezicht op de financiële sector in Nederland. De Wft beschrijft het toezicht op de gehele financiële sector en vormt het wettelijke kader waarbinnen de twee drieletterige toezichthouders AFM en DNB hun toezichthoudende taken uitvoeren.

AML
Anti-money laundering, ook wel anti-witwassen. Dit verwijst naar de regels en procedures die financiële instellingen moeten volgen om te voorkomen dat zijn en/of hun klanten betrokken zijn bij het witwassen van geld. Ze kunnen zich als organisatie netjes aan de regels houden, maar het kan zo zijn dat hun klanten of partners dat niet doen. Via complexe transacties proberen zij geld, dat op dubieuze wijze is verkregen, wit te wassen. AML to the rescue!

CDD
Customer due diligence. Dit cruciale proces moeten instellingen volgen bij het identificeren van nieuwe en bestaande klanten. CDD-analisten checken met wie ze in zee gaan, wat voor werk de organisatie doet, hoe ze gefinancierd worden en wie de uiteindelijke eigenaren zijn van de organisatie (UBO, Ultimate Beneficial Owner – weer eentje). Klanten die schadelijk kunnen zijn voor de financiële instelling worden eruit gepikt en onderzocht , om ervoor te zorgen dat de reputatie en betrouwbaarheid van bijvoorbeeld een bank niet beschadigd wordt.

KYC
Know your customer. Financiële instellingen voeren CDD uit, omdat dat belangrijk is voor KYC, zodat zij AML kunnen voorkomen en volgens de Wft handelen… Volg je het nog? In ieder geval, ken je klant! Vraag naar hun werk en wat ze doen. Om eventuele risico’s te herkennen en te vermijden.

“In de wereld van financiële compliance zijn afkortingen net als geld – je kunt er nooit genoeg van hebben!”

ECB
De Europese Centrale Bank. De ECB beheert de euro en heeft als belangrijkste doel de prijzen stabiel te houden. Misschien dat daar nog iets verbeterd kan worden, trouwens.

MiFID II
Markets in Financial Instruments Directive II, de opvolger van MiFID. Dit is een Europese richtlijn die beleggers beschermt. MiFID II bepaalt de spelregels die financiële instellingen moeten volgen wanneer zij beleggingsproducten aanbieden. Onthoud maar gewoon ‘spelregels ’, dat blijft hangen.

ESMA
Nee, dan bedoelen we niet espresso martini! De ESMA-richtlijnen geven extra verduidelijking aan de MiFID II-eisen. Deze gaan over de verantwoordelijkheden, organisatorische eisen en toetsing van de compliance functie voor organisaties die beleggingsdiensten verlenen. Oftewel, regeltjes. Het doel? De bescherming van beleggers versterken.

IDD
Insurance Distribution Directive. Nog een Europese richtlijn. Deze is in het leven geroepen om consumenten bescherming op het gebied van verzekeringen te bieden en een gelijk speelveld te creëren. We hebben het dus over regels, spelregels , een spelveld en bescherming. Klinkt als een ijshockeywedstrijd, maar dan minder spannend.

We hebben je even ondergedompeld in het ABC van de financiële compliance wereld. De volgende keer als je een compliance stuk leest, pak dan z.s.m. aub even dit artikel erbij. Scheelt je weer veel WTF momenten!