Digital skills: de vaardigheden van de 21e eeuw
‘Ouderwetse’ banen worden vervangen door Big Data-specialisten en smart analytics professionals. Het wordt immens belangrijk dat we de kennis die is gelieerd aan de digitale transformatie, de zogenaamde digital skills, snel onder de knie gaan krijgen. Dat geldt voor iedereen: van 50-plusser tot starter tot onze kinderen. Digital skills zijn onmisbaar geworden om als bedrijf voorop te blijven lopen en om de veranderende markt het hoofd te kunnen bieden.We zitten middenin de digitale transformatie. Hoe deze ontwikkelingen de toekomst precies gaan beïnvloeden, weet niemand. Maar dat de arbeidsmarkt revolutionair verandert, is een ding dat zeker is. Zo ontslaat de bankensector duizenden mensen, terwijl er honderden vacatures gevuld moeten worden die bol staan van de tech-termen.
DIGITAL SKILLS
Ik hoor het je al denken: zijn studenten van vandaag de dag niet al genoeg digitaal onderlegd? Het antwoord is nee. Zelfs als je nu nog studeert en dus de meest recente kennis opdoet, is de kans groot dat deze knowhow over een aantal jaar niet meer relevant is. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat de kennisoverdracht van technologie altijd zal achterlopen. Dit betekent dat in de toekomst de overgedragen kennis er steeds minder toe zal doen. De focus gaat verschuiven naar hoe er om wordt gegaan met de verandering. Hoe reageer je op innovaties en hoe flexibel ben je als er dingen veranderen?
Kennis over digitale transformatie
Kennis over nieuwe technologieën, automatiseringen en robotisering is dus van levensbelang. De generatie die nu aan het werk is, heeft in veel gevallen nog weinig begrip en bezit onvoldoende digital skills. Echter, bewustwording van de digitale transformatie is een belangrijke eerste stap. Werkgevers hebben hierin een flinke verantwoordelijkheid. Ze moeten ervoor zorgen dat werknemers volledig digitaal voorbereid zijn op de toekomst. Dit kan simpel door bijscholing. Zo hebben we bij RMMBR bijvoorbeeld een heel gaaf traject gedaan bij Heineken om IT-medewerkers van alle operating companies van Heineken wereldwijd bewust te maken van de digitale revolutie. Deze succesvolle case heeft er inmiddels toe geleid dat er in rap tempo meer geïnvesteerd wordt in het bijbrengen van digitale kennis onder alle medewerkers.
Het bedrijfsleven neemt verantwoordelijkheid
Uiteraard is het bijspijkeren van deze kennis en de bewustwording ook ieders individuele verantwoordelijkheid. Wie zichzelf blijft ontwikkelen heeft minder kans om op straat gezet te worden. Maar als organisatie mag je zeker niet de ogen sluiten: de digitale wereld draait immers sneller om zijn as dan ooit tevoren. Werknemers moeten door organisaties geholpen worden om die snel draaiende wereld te kunnen begrijpen. Er wordt dan ook veel gesproken over digitale transformatie in uiteenlopende sectoren. En dat zien wij terug in een toenemende vraag naar, uiteraard digitale, leeroplossingen binnen het domein van de digitale transformatie. Of het nu gaat om de digitale transformatie in de energiesector of digital awareness bij Heineken.
Kinderen & digital skills
Voor het opdoen van deze kennis en vaardigheden kan je uiteraard niet eeuwig de verantwoordelijkheid bij de werkgevers leggen. Het zou goed zijn om deze factoren op te nemen in het standaard lespakket, zodat jonge kinderen op school bijvoorbeeld al leren programmeren. Door hen al van jongs af aan de vaardigheden van de 21e of zelfs de 22e eeuw aan te leren, zoals computational thinking en programming skills, kunnen zij de innovaties die bij deze eeuw horen beter bijbenen. Nederland loopt hier op Europees niveau overigens flink achter, dus er is veel werk aan de winkel. Een van de voorlopers op dit gebied is www.Bomberbot.com die 20ste century skills in het basisonderwijs brengt.
Door: Joost Bazelmans