Digitale Transformatie: het gaat om mensen en cultuur
“Om draagvlak te creëren, moet je de cultuur van je organisatie goed kennen.”
Digitale transformatie draait niet alleen om technologie, maar vooral om mensen en cultuur. Veel organisaties hebben moeite met de implementatie van digitale transformatie, omdat ze de menselijke factor over het hoofd zien.
Bedrijven komen vaak de volgende problemen tegen:
Moeite met het begrijpen en toepassen van digitale concepten.
Medewerkers motiveren om continu te leren en zich te ontwikkelen.
Zorgen dat digitale vaardigheden daadwerkelijk op de werkvloer worden gebruikt.
Het succes van digitale transformatie hangt echter sterk af van de bereidheid van medewerkers om nieuwe technologieën te omarmen en nieuwe manieren van werken te leren. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op het aanleren van kennis en vaardigheden, maar ook om mensen de noodzaak van verandering te laten inzien. Zonder dit begrip is er vaak weerstand tegen verandering. Bewustwording helpt medewerkers in te zien hoe technologische vooruitgang de toekomst van de organisatie beïnvloedt en waarom het essentieel is om mee te gaan met deze veranderingen.
Als medewerkers zich bewust zijn van de voordelen en het doel van digitale transformatie, zullen ze eerder geneigd zijn zich actief in te zetten. Wanneer ze de mogelijkheden van digitale technologieën begrijpen, worden ze aangemoedigd om te experimenteren en innovatieve oplossingen te zoeken voor bestaande problemen.
Bij RMMBR weten we hoe we ingewikkelde digitale onderwerpen kunnen omzetten in leuke en leerzame ervaringen. Ook weten we hoe we het bewustzijn kunnen vergroten en mensen kunnen meenemen en activeren. Enkele voorbeelden:
Arcadis stond voor de uitdaging om haar medewerkers te upskillen om digitale transformatie te omarmen. RMMBR ontwikkelde ‘Expedition DNA’, waarbij medewerkers via Base Camp een online basiscursus volgen met meer dan vijf uur aan inhoud over verschillende digitale onderwerpen. Door gamification en sociale leermethoden te gebruiken, zorgden we ervoor dat de leerervaring interactief en persoonlijk werd. Na het voltooien van Base Camp konden medewerkers doorgaan naar een intensieve vijfdaagse expeditie om digital ambassadors te worden. Deze fase richtte zich op het verdiepen van hun digitale expertise en hen voor te bereiden op transformatie-initiatieven binnen Arcadis.
Heineken wilde de digitale vaardigheden van haar medewerkers verbeteren om voorop te blijven en medewerkers mee te nemen in de digitale transformatie. We ontwierpen de campagne ‘Digital is Now’. Via een app en een online platform werden de nieuwste ontwikkelingen gedeeld via online magazines, video’s, best practices, artikelen, een community en quizzes. Ook werd gamification toegepast. Regio’s konden onderling strijden door de meeste punten te halen op de quizzes.
Zonder een goede achterban geen revolutie. En om draagvlak te creëren, moet je de cultuur van je organisaties goed kennen. Waar worden medewerkers enthousiast van? Hoe leren ze het beste? En waarom is digitaal gaan relevant voor ze? Met deze vragen in het achterhoofd ben je klaar om de boodschap goed over te brengen. Want een digitale revolutie doe je samen.