Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Back to overview

Digitoegankelijkheid

Thema Digitoegankelijkheid
Wist je dat 4,5 miljoen mensen in Nederland een beperking heeft die hun digitale toegankelijkheid beïnvloedt? Denk dan aan mensen met een visuele of auditieve beperking, mensen met dyslexie, of mensen met een motorische beperking. Digitoegankelijkheid zorgt ervoor dat echt iedereen gebruik kan maken van onze leeroplossingen.

Doelgroep Digitoegankelijkheid

Onze doelgroep is iedereen

Om digitale producten en diensten voor alle Europeanen toegankelijk te maken, is de European Accessibility Act (WCAG) opgesteld. De WCAG heeft de behoeften van mensen met een beperking samengevat in richtlijnen. Vanaf juni 2025 wordt deze Europese toegankelijkheidswet ook daadwerkelijk gehandhaafd. Daarmee stijgt de aandacht voor het recht op digitale toegankelijk. Dat is positief! Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en om (ongehinderd) mee te doen in de samenleving. En daarom moeten websites, apps en dus ook leeroplossingen toegankelijk zijn. Met digitale toegankelijkheid dragen we ook bij aan inclusie, omdat iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien. Onze doelgroep is iedereen. En het is voor iedereen, ongeacht of je een beperking hebt, prettig als informatie laagdrempelig beschikbaar en zelfstandig te verwerken is.

Accessibility

Hoe doen wij dat?

  • Navigeerbaarheid: We maken duidelijke menu’s, met gemakkelijk te vinden knoppen en links. Ook kunnen we zorgen dat gebruikers door de inhoud kunnen navigeren met hun toetsenbord, in plaats van met de muis.
  • Leesbaarheid: We houden rekening met het contrast tussen tekst en achtergrond. Dit contrast moet groot genoeg zijn om de leesbaarheid te kunnen garanderen. Hiernaast zorgen we voor een lineaire en logische vormgeving.
  • Multimedia: Wanneer we gebruiken maken van multimedia, zoals video’s of audiofragmenten, zorgen we voor ondertiteling (closed captions) voor doven en slechthorenden. Audiofragmenten worden voorzien van transcripties. Gebruiken we afbeeldingen? Dan zorgen we dat deze duidelijk omschreven worden, zodat iemand met een visuele beperking dit kan laten voorlezen door voorleessoftware.
  • Accessible pdf’s: Is een gebruiker niet in staat om een e-learning volledig te doorlopen? Dan maken we accessible pdf’s. Dit zijn pdf-documenten waarin de volledige e-learning is uitgeschreven. Mensen kunnen deze pdf dan lezen, of laten voorlezen door middel van voorleessoftware.
  • Toegankelijke technologie: We gebruiken tools en software die voldoen aan de standaarden voor digitoegankelijkheid, zoals de WCAG. Zo zorgen we ervoor dat we geen doelgroepen uitsluiten.

Bewustwording

Digitoegankelijkheid begint bij bewustwording. 4,5 miljoen mensen in Nederland is een hele grote groep mensen. Maar niet iedereen weet al veel van dit onderwerp. We kunnen elkaar helpen om bewuster om te gaan met toegankelijkheid. Ga het gesprek aan. Bespreek verschillende soorten beperkingen. Leer wat belangrijk is voor verschillende doelgroepen. Maak een statement. En stel vragen. Zonder digitale toegankelijkheid sluit je mensen buiten. Hoe voelt dat voor hen? En hoe toegankelijk is jouw organisatie?

Foto stoplicht - Realititeit Digitoegankelijkheid

Niet één realiteit

Veel leeroplossingen richten zich op één normatieve realiteit. Dat is vreemd. Niet iedereen heeft dezelfde realiteit. We houden vaak rekening met ‘de gemiddelde mens’, terwijl er zoveel mensen zijn die een andere kijk op de wereld hebben. We hebben allemaal onze eigen blinde vlekken, dingen die we niet (meer) zien, dingen die vanzelfsprekend zijn. Wil je jouw realiteit verbreden? Doe dan bijvoorbeeld een bewustwordingsspel, waarbij iedereen moet ‘‘denken in beperkingen’’. Hier bestaan zelfs verschillende leuke apps voor. Of geef een informatieve workshop. Kies in ieder geval voor de weg naar digitoegankelijkheid.