Waarom de roots van e-learning ouder zijn dan je denkt..
Meer dan alleen technologie
Introductie
Quizzes, animatievideo’s, gamification… de enorme snelheid waarmee digitale leeroplossingen tegenwoordig worden bedacht, maakt het leerproces met de dag leuker. Online leren is niet meer weg te denken uit het huidige onderwijs en bedrijfsleven. Het is verleidelijk om te denken dat dit voortkomt uit de digitale revoluties en evoluties van de afgelopen decennia. Maar dit is niet het hele verhaal. Want hoewel de middelen die we tot onze beschikking hebben zijn toegenomen, zijn onze leerbehoeften als mens niet veranderd. E-learning stamt daarmee eigenlijk al uit de 19de eeuw…
Leren op afstand met Pitman
Dankzij online leeroplossingen zijn we niet gedwongen om tegelijkertijd op dezelfde locatie aanwezig te zijn voor kennisvergaring. Ze stellen ons in staat om altijd en overal te leren. Wie denkt dat dit voor het internet niet mogelijk was, heeft het mis. Al in 1840 leerde men op afstand. De Uniform Penny Post-regeling zorgde ervoor dat mensen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, elkaar brieven konden sturen voor slechts 1 penny. Isaac Pitman maakte gebruik van deze regeling voor het introduceren van een cursus op afstand. Hij had net het Pitman shorthand geïntroduceerd, een vorm van stenografie voor de Engelse taal. Als eigenaar van onderwijsuitgeverij Isaac Pitman and Sons verstuurde hij brieven met Pitman shorthand door het hele land naar shorthand-cursisten. Vervolgens schreven zij brieven terug met hun transcripties, in ruil voor feedback. Deze cursus staat bekend als de eerste uiting van lesgeven op afstand.
Leren op eigen tempo met Skinner
Dat niet iedereen even snel informatie opneemt, is inmiddels bekend. Online leeroplossingen bieden de mogelijkheid om op eigen tempo te leren. Wil je een video opnieuw bekijken of een quizvraag opnieuw maken? Dan kan dat. Burrhus Frederic Skinner was een Amerikaans psycholoog en Harvard-professor, die in 1954 al een oplossing zocht voor het eenzijdige leertempo op scholen. Hij vond de Teaching Machine uit: een mechanische houten doos waar scholieren meerkeuze- en invulvragen op konden maken. De machine liet je pas naar de volgende vraag gaan op het moment dat je de vraag ervoor goed had beantwoord. Het was een revolutionair idee. In een tijd waar leerstof op één vast tempo in een klaslokaal werd gepresenteerd, kregen leerlingen met een lager tempo de mogelijkheid om de kennis op eigen snelheid te vergaren. Het was één van de eerste uitingen van learner-paced trainen, een basiselement van online leren.
Leren leuk maken met PLATO
Leren moet leuk zijn. Het zorgt ervoor dat leerstof blijft hangen. Ook in de jaren ‘60 werd al gezocht naar manieren om leren leuker te maken. Het hoge percentage functioneel analfabetisme onder middelbare school-geslaagden, zorgde voor grote ongelijkheid. Kennis die werd opgedaan was voor velen niet voldoende om praktisch te kunnen functioneren in de maatschappij. PLATO (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations) was het eerste computer-ondersteunde instructiesysteem, uitgevonden door professor Don Bitzer. Gebaseerd op het conditioneringsprincipe van (de zojuist besproken) Skinner, maakte het systeem gebruik van een rinkelende bel bij het invullen van een antwoord, waarna feedback verscheen.
De bel wordt op die manier geconditioneerd als ‘beloning’ voor het invullen van een antwoord, wat leerders zou stimuleren om verder te gaan. Het is de voorloper van de vele beloningssystemen die we tegenwoordig implementeren in e-learnings. Denk aan geluidjes, badges en voortgangsbalkjes. Gedurende de jaren ’60 en ’70 werd PLATO steeds verder ontwikkeld. Fenomenen als forums en chatmogelijkheden werden voor het eerst gebruikt in het PLATO-systeem.
Versnelling
Vanaf de jaren ’80 gingen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Denk aan de komst van de personal computer, de lancering van het World Wide Web en de uitvinding van het Learning Management Systeem (LMS). Uiteindelijk leidde dit tot het eerste gebruik van het woord ‘e-learning’ tijdens een seminar in 1999. Sinds dat moment verveelvoudigde het gebruik van dit woord zich snel en tegenwoordig is het een standaard begrip binnen de educatieve technologie.
Dezelfde behoeften, andere oplossingen
Pitman wilde leren efficiënt maken door een cursus op afstand te geven met brievenpost. Skinner erkende dat niet iedereen even snel leert met de introductie van de Teaching Machine. En Don Bitzer wilde leren leuk maken met behulp van PLATO. De e-learning zoals we deze nu kennen, is eigenlijk de optelsom van al deze pogingen om het leerproces te verbeteren. En met de middelen die we tegenwoordig bezitten, zijn de mogelijkheden eindeloos: van een klikbare, 360 graden ervaring voor het personeel van NS, tot een interactieve game voor nieuwe medewerkers van DPG Media.
En hoewel e-learnings niet één-op-één te vergelijken zijn met de zojuist besproken uitvindingen uit de vorige eeuwen, hebben ze één ding met elkaar gemeen: allemaal hadden ze het doel om leren leuker, efficiënter en persoonlijker te maken.
Wil jij ook een leuke, effectieve en persoonlijke leeroplossing op maat? Neem contact met ons op via deze link.