Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Eneco Een nieuwe gedragscode

Pittige dilemma’s bij Eneco

Eneco ontwikkelde een nieuwe gedragscode en vroeg ons mee te denken over het introduceren daarvan in de hele organisatie. Maar hoe zorg je dat die gedragscode uitgerold en nageleefd wordt?

Aan de hand van een korte, prikkelende module met realistische en vooral herkenbare, alledaagse dilemma’s bijvoorbeeld! Het doel is niet om mensen vol te stoppen met informatie of regels, maar om ze juist aan te sporen om lastige situaties te bespreken met elkaar, de leidinggevende of een vertrouwenspersoon. 

Mockup van de startpagina van de Eneco e-learning module.

Wat zou jij doen?

We leggen 6 uitdagende en niet voor de hand liggende dilemma’s voor. De antwoorden zijn niet zwart-wit, maar grijs, ‘ja, maar’ of ‘nee, tenzij’. Echte Enecobeelden maken de cases tastbaar en herkenbaar. Echte fouten kunnen er dus niet gemaakt worden, want voor elk antwoord is wel iets te zeggen. Stap voor stap gaan de medewerkers door de thema’s heen. Veiligheid voorop, eerlijk zakendoen en belangenverstrengeling komen onder andere aan bod.

Een man met baard die een hand onder zijn kin heeft en peinzend kijkt.

Wat doet je collega?

Omdat de situaties zich in grijs gebied bevinden, is het interessant om te weten wat een collega zou doen. De Enecomedewerkers uit verschillende disciplines (bijvoorbeeld een monteur, iemand van HR en een klantcontactmedewerker) vertellen in het kort welke situatie zij hebben meegemaakt. Dit wordt versterkt door een echte foto. Niemand staat er alleen voor, want iedereen maakt de situaties mee.

Veiligheid op alle vlakken

Eén van de hoofdzaken van deze leeroplossing bleek: grijs gebied is ook echt grijs gebied. Daar kun je over blijven discussiëren. Maak situaties bespreekbaar! Of het nou met collega’s, leidinggevende of een vertrouwenspersoon wordt besproken of dat er meteen een melding bij de compliance-afdeling wordt gemaakt… blijf er niet mee zitten. Deze module draagt bij aan een cultuur waarbij met elkaar gesproken wordt, in plaats van dat men elkaar beschuldigt. Een mooi doel dat absoluut niet alleen voor Eneco geldt.