Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

5 jaar bij RMMBR: terugblikken met Carmen

Blog Carmen Hoos - 5 jaar bij RMMBR als contentschrijver

“Ik ben zelf sportief en graag bezig met gezond eten, dus het thema gezondheid gaat mij aan het hart”

Duurzaamheid, ongewenst gedrag, gezondheid… Als je 5 jaar lang e-learnings schrijft, is geen enkel onderwerp je nog onbekend. Dat geldt ook voor Carmen. 5 jaar geleden kwam ze vanuit de reclamewereld bij ons terecht. Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit onze projecten. We blikken terug op de afgelopen 5 jaar.

Als je denkt aan het begin van je RMMBR-tijd, welk project komt dan in je op?

Ik moet gelijk aan één van m’n eerste projecten denken, een campagne voor de NS. Deze campagne was bedoeld om medewerkers bewust te maken van de gevaren van cybercrime. We hadden een fictieve case bedacht waarin de NS werd gehackt. Elke week kregen de medewerkers een klein stukje e-learning, waarbij ze video’s keken en opdrachten deden. Daarmee dienden ze te ontrafelen wie uiteindelijk de hacker was. De hele campagne lag in onze handen. Een oud-collega van ons speelde de hacker, inclusief een zonnebril en een pet. Echt even een ander soort project dan normaal dus.

Wat creatief, het lijkt Wie is de Mol? wel!

Voor een campagne-achtige opdracht moet je mij hebben! Ik vind het leuk om een campagne te ontwikkelen, omdat je dan bezig bent met meer dan een e-learning. Je denkt ook mee over de uitrol en ontwikkelt meerdere producten. Dat past goed bij mijn achtergrond, want ik kom zelf uit de reclamewereld. En hoewel ik daar het cijfermatige minder leuk vond, heeft het creatieve aspect me daar altijd aangetrokken.

Je hebt natuurlijk ontzettend veel projecten geschreven de afgelopen jaren. Wat is jouw favoriete onderwerp om over te schrijven?

Ik ben zelf sportief en graag bezig met gezond eten, dus het thema gezondheid gaat mij aan het hart. Denk aan sport, bewegen en voeding. Daar kan ik echt m’n passie in kwijt. Voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben we op dit gebied een heel interessant project gedaan. Samen met collega Marijke heb ik een e-learning geschreven voor mensen die werken in het ziekenhuis, van keukenpersoneel tot artsen en verpleegkundigen tot facilitair medewerkers. Door de drukte en onregelmatige tijden in het ziekenhuis is het voor veel medewerkers moeilijk om gezonde keuzes te maken, als het bijvoorbeeld gaat om gezond eten, regelmatig sporten of genoeg slapen. Hoe kunnen zij op een zo makkelijk mogelijke manier beginnen met het maken van gezondere keuzes? Dat was de vraag die centraal stond.

Interessant! En dan voegt het ook echt iets toe aan het leven van mensen.

Precies! Grensoverschrijdend gedrag vind ik daarom ook een heel interessant onderwerp, en tegelijkertijd heel gevoelig. Ik ben erg trots op een project dat we voor Royal FloraHolland hebben gedaan. We kregen veel vrijheid om een training te maken over grensoverschrijdend gedrag. Ik heb daar hele pittige videoscripts voor moeten schrijven, waarin je duidelijk ziet dat een grens steeds verder kan vervagen. Het was een mooie uitdaging om mee bezig te zijn. De situaties moesten heel genuanceerd opgeschreven worden en niet te overduidelijk zijn, net als in het echte leven. Ik voelde dat ik bezig was met een stukje bewustwording. Dat ik mensen kon laten inzien hoe belangrijk het is om voor jezelf of voor een ander op te komen en over dingen te praten, en vooral niet te zwijgen.

Hoe zou je je eigen schrijfstijl omschrijven? Waar ligt jouw kracht?

Wat ik belangrijk vind, is dat een e-learning de juiste informatie bevat, maar niet te langdradig is. Ik ben zelf goed in het simpel opschrijven van moeilijke onderwerpen, zonder dat je het gevoel hebt dat er in Jip en Janneke-taal tegen je wordt gepraat. Zo hebben we een aantal projecten gedaan voor Geldmaat. Geldmaat werkt in de financiële sector, waar natuurlijk veel ingewikkelde vaktaal wordt gebruikt. Maar ze willen juist korte, bondige en begrijpelijke e-learnings maken. Hier ben ik dan van toegevoegde waarde.

Cheers op de volgende 5 jaar!