Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

NS Informatie veiligheid

Realistisch rampscenario voor NS-medewerkers

Het was hard nodig: bewustwording voor een veilige omgang met bedrijfsinformatie. Want of je nou op kantoor werkt, conducteur of machinist bent of de stations schoonhoudt… je komt overal in aanraking met informatie. Hoe creëer je buzz rondom informatieveiligheid voor zo’n 24.000 werknemers met uiteenlopende functies en niveaus?

Nieuwsuitzending

Breaking news voor de deelnemers. In een echte studio en met de woordvoerders van NS werd er een nieuwsuitzending opgenomen. Dat betekende de start van de campagne, want deze video belandde ineens in de mailbox van alle medewerkers. Het nieuws: een hacker legde al het treinverkeer plat! De medewerkers werden uitgedaagd deze hack op te lossen aan de hand van verschillende e-learnings.

iPhone met daarop een mockup van het hoofdstuk

Nieuw thema, nieuwe hackervideo

Elke twee weken werden de medewerkers aan het werk gezet met een nieuw thema. Onderwerpen als wachtwoorden, een veilige werkplek, social engineering, e-mailfraude en het delen van informatie werden over verschillende modules verdeeld. Om de medewerkers te prikkelen en stimuleren, werden ze aan het einde van elke e-learning beloond met een bonusvideo van de hacker die zijn tips en tricks deelde. Zo kregen ze ook een kijkje achter de schermen van zo’n professionele hacker én ontdekten ze dat ze het hem wel erg makkelijk maakten met een simpel wachtwoord of rondslingerende informatie. Bewustwording dus.

Voorbeeld van het NS startmenu met alle cases.

Campagne voeren

De ludieke actie met de hacker, die zou wel blijven hangen. Maar er mocht ook iets blijvends op de gangen van de kantoren hangen. De illustraties die gebruikt zijn in de e-learning, werden ook ingezet voor campagneposters. Korte, krachtige teksten met een diepere boodschap. Elk thema kreeg een eigen poster en deze werden opgehangen zodra de e-learning gelanceerd werd.

Een interessante afwisseling voor ons was het werken in sprints. De schrijvers werden uitgedaagd op hun storytellingcapaciteiten om de aandacht van de medewerkers er beter bij te houden. In plaats van 1 e-learning van een half uur, ontwikkelden we 6 microlearnings van 5 minuten met een cliffhanger. Dan wil je als deelnemer wel verder leren toch?!

Ook interesse in een campagne over informatieveiligheid, compliance of juist iets heel anders? Neem contact op en brainstorm samen over de juiste oplossing.