Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

PON Onboarding

Goed van start

Pon heeft het credo ‘Al doende leert men’. Daarom krijgen nieuwe medewerkers van de dealerbedrijven de kans om te leren en werken tegelijk. Ofwel: taakgericht leren, performance support of werkplekleren. Geen lange teksten en uitleg, maar taken gericht op het dagelijks werk. Van het invoeren van klantgegevens in de nieuwe software tot het nalopen van de veiligheidsvoorschriften in het magazijn.

Persoon die een tablet vasthoud met de takenlijst, kijkend naar een ander persoon die een auto repareert.

Kies je rol en volg jouw tijdspad

De e-learning begint met het aanvinken van de rol van de nieuwe medewerker. Bijvoorbeeld Garantiespecialist. Op basis daarvan worden de juiste taken klaargezet. Ook de leidinggevende en buddy van de nieuwe medewerker krijgen een takenpakket in hun omgeving. Hiermee kunnen ze hun collega goed coachen tijdens de inwerkperiode.  

Heeft de nieuwe medewerker een taak afgerond? Dan wordt die samen met de buddy of leidinggevende afgevinkt op de te downloaden checklist. 

Later nog eens opzoeken hoe je ook alweer een factuur verstuurt? Geen probleem: Alle taken zijn inclusief de processtappen gemakkelijk terug te vinden op de overzichtspagina. 

Mock-up van de e-learning op een laptop.

Kort, korter, kortst

Een taak uit de onboarding is vaak in één oogopslag op het computerscherm te zien. In bullets staat kort en krachtig welke voorbereiding de taak vergt, welke stappen genomen moeten worden en wat je ter afronding doet. Soms worden taken ondersteund met een korte schermvideo van het softwaresysteem.

Wil de medewerker meer achtergrondinfo bij de taak, bijvoorbeeld: Waarom en voor wie is veilig en gezond werken belangrijk? Of: Wat zijn ook alweer de visuele symbolen voor veilig werken? Dan verwijst een hyperlink in de taak naar een achterliggende pagina met uitleg over het wie, wat, waar, wanneer en waarom. 

Mock-up van de takenlijst op een laptop.

Google Sites: niks meer en niks minder

Voor Pon was het belangrijk om een functioneel platform te creëren, zonder hoge kosten, die snel te vullen was met inhoud. Dat was Google Sites. Geen interactieve vraagvormen of inzage in de voortgang aan de achterkant, maar precies genoeg voor wat nodig is: de theorie direct toepassen in de praktijk, en de kwaliteit van werk verbeteren met taken vol info en tips.