Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Back to overview

Software & Proces

Ga je als organisatie werken met een nieuw HR-systeem? Of gaan de medewerkers over van het lokaal opslaan van documenten naar een gedeeld document management systeem? Dan wil je als organisatie vooral dat je medewerkers zo snel mogelijk soepel overweg kunnen met het nieuwe systeem en niet belemmerd worden in hun dagelijkse werkzaamheden.
Technische apparaten bij elkaar gezet op een bureau met allemaal bedrading er doorheen lopend.

Houd informatie relevant

Uitgebreide handleidingen kunnen handig zijn, maar dan vooral als naslagwerk. Wanneer je als medewerker aan de slag gaat met een nieuw systeem ben je maar naar één ding op zoek: hoe gebruik ik het systeem voor mijn eigen taken?
Een effectieve systeemtraining komt dus zo dicht mogelijk bij de praktijk als het antwoord geeft op de vraag: Als ik taak A moet doen, hoe doe ik dat dan? Je steekt het leerproces dus in vanuit concrete taken en acties uit het werkveld en niet vanuit de functionaliteiten van het systeem.

Een foto van een persoon die een kind leert fietsen.

Doen, doen, doen

En hoe leer je een nieuwe handeling in software & proces het snelst? Nou, door het gewoon te doen. En door het daarna nog eens te doen. Dat geldt niet alleen voor fietsen, maar ook voor werken met een nieuw systeem.

Simulatie

Met simulatie werkvormen kunnen medewerkers ‘in het systeem’ oefenen met het uitvoeren van handelingen. Daarbij krijgen ze gelijk feedback op hoe ze dit uitvoeren. Ze zien bijvoorbeeld de juiste plek om te klikken, of worden erop gewezen een bepaalde actie niet over te slaan.

Wanneer ze een aantal keer geoefend hebben en feedback hebben gekregen, is het tijd om het zelfstandig te proberen. Zonder de spreekwoordelijke zijwieltjes. In een simulatietoets krijgt de medewerker de vraag een handeling uit te voeren in het systeem, maar nu zonder tussentijdse feedback. Gehaald? Dan is de medewerker klaar voor de praktijk. Bekijk onze Software & Proces cases.