Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Rijkswaterstaat Onboarding

Werken bij Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft een grote en complexe opgave. De hoeveelheid werk neemt toe en nieuwe medewerkers moeten aangetrokken én ingewerkt worden. Hoe zorg je dan dat medewerkers zich welkom voelen in de organisatie en goed inzetbaar zijn? Door een onboarding met de juiste kennis, op het juiste moment, in één programma. De onboarding inspireert de nieuwe collega zelfstandig aan de slag te gaan.

Iedereen op peil

De onboarding is oorspronkelijk opgezet voor één afdeling van Inkoop. Dit beviel goed en de wens ontstond om medewerkers vanuit de samenhang van de verschillende inkoopafdelingen te inspireren en kennis te laten maken met andere afdelingen van Inkoop.

 

Daarom is de onboarding in 2020 uitgebreid. Niet alleen leren over een specifieke afdeling, maar ook weten wat de verantwoordelijkheden van andere afdelingen zijn en vanuit deze samenhang aan de slag kunnen.

Startscherm onboarding programma van

Een goede start

Om de nodige kennis behapbaar te maken voor nieuwe medewerkers is de inhoud verdeeld over tijdsblokken. Zo gaan nieuwe medewerkers voorbereid van start in hun eerste 100 dagen.

Sterker nog: het begint al voor de eerste dag. In de pre-boarding krijgen nieuwe medewerkers een warm welkom en krijgen ze allerlei praktische informatie die nodig is om goed van start te gaan.

Mockup overzicht van je eerste week binnen de training van Rijkswaterstaat.

Mix van interventies

Tijd om de inhoud in te duiken. Wat zijn de verantwoordelijkheden van elke afdeling en hoe werken ze samen in het inkoopproces? Aan de hand van een mix van interventies leren medewerkers over alle onderdelen van de afdeling Inkoop.

 

Naast online leren is er aandacht voor zelf doen. Ontmoet nieuwe collega’s of ga in gesprek met een buddy over zaken die jou opvallen. De onboarding biedt alles wat nodig is om goed van start te gaan. Van de geschiedenis tot verantwoordelijkheden en van handige afkortingen tot diverse links naar het intranet. Eén verzamelpunt voor alle kennis.

Nu thuiswerken het nieuwe normaal is, is gebleken dat nieuwe collega’s erg blij zijn met de digitale inwerkmodule. We zijn er trots op dat we als eerste directie bij Rijkswaterstaat onze nieuwe collega’s zo kunnen verwelkomen!

Susan van der Werf
Senior adviseur organisatie en communicatie bij Rijkswaterstaat