De Japanse duizendknoop
Gemeente Amsterdam is al langere tijd in strijd tegen de woekerplant de Japanse Duizendknoop. Deze onopvallende struik veroorzaakt schade aan bijvoorbeeld ondergrondse kabels, rioolbuizen, funderingen en kademuren. Om deze plant te bestrijden heeft de gemeente vastgesteld dat ze verschillende doelgroepen willen onderwijzen hoe ze om moeten gaan met deze woekerplant.
Herkennen en bestrijden
Om deze plant te bestrijden heeft de gemeente vastgesteld dat ze verschillende doelgroepen wil onderwijzen hoe de Japanse duizendknoop te herkennen en hoe om te gaan met de (potentiële) aanwezigheid van Japanse duizendknoop. Deze e-learning heeft als doel dat iedere deelnemer na afloop de Japanse Duizendknoop kan herkennen en weet hoe deze op een effectieve manier te bestrijden.
Toegankelijk en op niveau
De doelgroep van de e-learning is gewend om met de handen in de aarde te werken en iets minder gewend om lange teksten te lezen. Vandaar dat de teksten op het juiste taalniveau B1 zijn geschreven, passend bij de doelgroep.
We hebben voor deze e-learning extra aandacht gehad voor toegankelijkheid. Zo hebben we bewust gekozen om een aantal WCAG richtlijnen voor digitale toegankelijkheid in te bouwen, denk aan het aanpassen van fontgroottes en kleuren om de contrasten te verbeteren.
Punten verdienen
Gedurende elke microlearning kan je punten verdienen door de vragen goed te beantwoorden. Aan het eind van de microlearning krijg je een bonusvraag. Hoeveel punten zet je in? Speel je op safe en zet je 5 punten in, of neem je het risico en speel je voor 20 punten? Als je de vraag goed beantwoordt, kan je dus 20 punten extra verdienen. Je totale score kan je altijd bovenaan de module vinden. Ben je niet tevreden met je score? Geen probleem, dan doe je de microlearning opnieuw en verbeter je score. Zo kan je jezelf continue verbeteren.
Deze aanpak geeft net even wat extra motivatie om de vragen goed te beantwoorden en dan leer je het wel hoor!
Hotspots
De hotspot werkvorm leent zich uitstekend voor dit onderwerp. Elke plant ziet er immers net weer anders uit. Het is belangrijk dat je straks, als je met beide benen tussen de struiken staat, weet wat je ziet. Vandaar dat we veel afbeeldingen met hotspots in de e-learning hebben gevoegd. Zo krijg je uitleg bij elk deel van de plant en wordt het makkelijker om straks in de natuur de theorie toe te passen.
Het beste vond ik dat je door de punten behalen werd uitgedaagd om het goed te doen. Je valt niet snel in slaap tijdens de cursus. Je blijft lekker interactief. Daar is goed over nagedacht.
Senior adviseur assetmanagement groen, Gemeente Amsterdam