Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Back to overview

E-learning

Leren via beeld in de breedste zin van het woord. E-learning is nog best een jonge term en bestaat sinds 1999. Het is inmiddels wel een ingeburgerde term binnen en buiten organisaties. Misschien zelfs al met een oldskool bijsmaakje. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en wat valt er allemaal onder e-learning?

Cases within this theme.

Internettechnologie

De mogelijkheden vanuit de internettechnologie werden gezien als kans om het traditionele trainen en opleiden eens aan te pakken.  

En net als iedere nieuwe technologie werd ook deze vol enthousiasme ontvangen (Gartners’ “Hype Cycle for Emerging Technologies).  

Met e-learning zou leren sneller, effectiever en interactiever worden. Met technologie kunnen de lerende en het leerproces centraal staan. 

Halverwege de jaren 90 beginnen we met toepassingen van ICT in leren, eerst nog onder de noemer Computer Based Training of webbased leren of zelfs teleleren.  

In 1999 gebruiken we de generieke term e-learning (net zoals e-commerce of e-business) voor alle leeroplossingen die leren en technologie verbinden. En zijn we gelukkig al behoorlijk volwassen geworden in de  ‘Geleidelijke verbetering’-fase

Alles is e-learning

Het begrip e-learning is heel breed, het is een verzamelnaam voor leersituaties (formeel en informeel) met behulp van informatie- en communicatietechnologie (in het bijzonder internettechnologie). 

Hmmm, lekker breed dus, zeker tegenwoordig in een tijd waarin bijna alles digitaal is… 

 We weten in ieder geval dat het meer is dan alleen een door-klik-cursus voor instructies of kennisoverdracht. Wat dat betreft zagen ze dat al goed in 2001 bij ASTD: “E-learning, a rapidly growing form of instruction enabled by the Internet, will not realize its full potential if it is used only to deliver courses”.

SCORM

In  2000 werd e-learning als technologie gerevolutioneerd met de release van OLAT, het eerste open-source learning management systeem. Dat jaar werd ook de eerste versie van SCORM uitgebracht, een standaard die gebruikers in staat stelt materiaal te verpakken en te verspreiden binnen een LMS. Een kant en klare manier van online leren dus. En ondanks dat we inmiddels veel meer kunnen dan de ‘traditionele’ e-learning (VR, AR, Gamification, Data, Performance support, Mobile learning, Video based learning, LXP en nog veel meer) is SCORM nog steeds een alom gebruikte standaard.

 

Blaming PowerPoint for boring e-learning is like blaming Word for poor instructional design.

David Anderson