Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Charlie works Onboarding

Onboarding vanuit het thuisland

Charlie works is een Europees uitzendbureau. Hun doel is werk voor iedereen een beetje makkelijker en leuker te maken. En voor Hongaarse, Poolse en Sloveense arbeidsmigranten begint dat al in het thuisland met een pre-boarding in hun moedertaal. Zo komen ze goed voorbereid in Nederland aan en vinden ze gemakkelijker hun draai.

Voorbeeld van het hoofdmenu van Charlie Works.

De onboarding kan niet vroeg genoeg beginnen

Gewoonlijk begint de onboarding van nieuwe medewerkers op de eerste werkdag. Charlie works pakt dat anders aan: de internationale werknemers die zij rekruteren beginnen al een maand van tevoren met een online pre-boarding.  

In deze e-learning leren ze o.a. wat typisch Nederlands is, krijgen ze een kijkje op hun toekomstige werkvloer en worden ook de praktische zaken gecheckt: zijn de huisvesting, zorgverzekering, het Burgerservicenummer en andere praktische zaken geregeld?  

Charlie works ziet dat de pre-boarding een zachte landing geeft. Zowel op de werkvloer, als in Nederland.  

Het resultaat? De internationale medewerkers voelen zich sneller thuis, zijn gelukkiger, doen hun werk beter en blijven langer

Foto van lanceringsfeest van Charlie Works.

De uitdaging: bouwen terwijl er nog ontwikkeld wordt

Het online pre-boarding programma dat we ontwikkeld hebben was onderdeel van een groter project: de digitalisering van Charlie works. Dit ging gepaard met een complete rebranding van het merk.  

Wij werkten voor dit project niet alleen nauw samen met de L&D, maar ook met de marketingafdeling en de business. Op deze manier sloot de onboarding niet alleen qua inhoud, maar ook qua look&feel haarfijn aan op de rebranding. 

Dit proces werd goed beloond: op het lanceringsfeestje hebben we de succesvolle rebranding en launch van de e-learning samen gevierd.

Voorbeeld van hotspot menu in de Charlie Works training.

Een kijkje in de toekomst

De meeste internationale medewerkers hebben geen idee waar ze precies naartoe gaan en wat ze kunnen verwachten. Dit kun je hen vertellen, maar je kunt het ze ook laten zien!  

Samen met een cameraploeg bezochten we een aantal werkgevers die met Charlie works samenwerken. We gingen daar, op de werkvloer, met verschillende internationale medewerkers in gesprek om de veelzijdigheid van de vacatures en bedrijven in beeld te brengen.  

Het resultaat? Een kijkje in de toekomst: hier kun je dus terechtkomen. En als je dat eenmaal hebt gezien, ga je een stuk geruster van huis weg om dat toekomstbeeld te realiseren. 

Mockup van de Poolse versie van de Charlie Works training.

De onboarding is pas het begin

Charlie works was zo enthousiast over de resultaten van de e-learning, dat ze zelf verder zijn gaan ontwikkelen in de tooling van RMMBR. 

De internationale medewerkers kunnen nu online verder leren over zaken als AVG, hygiëne op de werkvloer en Nederlandse wetgeving. Alles om ze te helpen hier een succesvolle carrière te realiseren!