Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

O&O fonds Veiligheidstraining

Veilig inzamelen

O&O_fonds_veilig_werken
Partners
Etopia
Articulate Storyline
Launch year
2023
Veiligheid staat centraal in de werkzaamheden rondom afvalinzameling. De vraag aan RMMBR was om een nieuwe e-learning te ontwikkelen. Eentje die past bij de tijd van nu, met de juiste inhoudelijk kennis, daarnaast moet worden afgesloten met een toets, waarna een deelnemer een digitaal certificaat ontvangt.

Gamification

Een visueel aantrekkelijk spel met herkenbare collega’s past goed bij de doelgroep. Daarom voegden we spelelementen toe aan de e-learning. Gamification motiveert de deelnemer om de e-learning helemaal te doorlopen.

De deelnemer kan punten verdienen door vragen goed te beantwoorden. Gebaseerd op het aantal punten dat je haalt, kun je een aantal sterren verdienen voor de e-learning. Zo dagen we ze uit het zo goed mogelijk te doen.

Het menu is vormgegeven als game level waarbij de deelnemer van punt naar punt verplaatst. Zo maakt de deelnemer de stad schoner!

Visueel

Praktijkgericht, met zo min mogelijk tekst. De leerstof wordt visueel aangeboden met behulp van video’s, foto’s en illustraties.

Het gezicht van de e-learning is Jimmy. Hij werkt als belader en neemt de deelnemer mee in zijn werkdag. Van het aantrekken van zijn veiligheidskleding tot het laden van de wagen of omgaan met omstanders; de verschillende handelingen zijn zichtbaar in een video of foto.

De video’s zijn kort, krachtig en positief ingestoken. Zo wordt veilig handelen aantrekkelijk. Om de kennis van deelnemers te activeren en ze te prikkelen, worden er vragen gesteld over de video’s. Na het beantwoorden van de vraag, krijgt de deelnemer feedback.

Storytelling

Jimmy vertelt op een positieve wijze over zijn werkdag en de verschillende veiligheidselementen die hij tegenkomt. Het verhaal start al bij het aantrekken van de veiligheidskleding voor je instapt en het eindigt met het lossen. We gebruiken video voor het verhaal, voor een doelgroep die niet graag leest, is informatie in deze vorm behapbaar, interessant en een logische manier om kennis te verwerken.

Na de e-learning volgt een toets. Als de deelnemer slaagt, ontvangt hij of zij een certificaat.

In de afgelopen periode is er een veiligheidstraining gemaakt, die er niet alleen kleurrijk en aantrekkelijk uitziet, maar waarin je als deelnemer écht meegenomen wordt in de werkdag van een belader op een vuilniswagen.

Website O&O Fonds