Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

CHDR Gewenst gedrag

Gewenst gedrag op werkvloer

header CHDR
Centre for Human Drug Research (CHDR) is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie en ontwikkelingsgedreven stichting. Ze verleggen de grenzen van de vroege klinische geneesmiddelontwikkeling.

In alles wat ze binnen CHDR doen, laten ze zich leiden door de kernwaarden samenwerken, innovatie, zorg en integriteit, verschil maken en toewijding.

CHDR

Kernwaarden en gewenst gedrag

De kernwaarden van CHDR vormen een kompas voor hoe ze omgaan met zichzelf, de collega’s, proefpersonen, studenten en klanten.

Ze verwachten dat de medewerkers achter de kernwaarden staan en ernaar handelen. Ze verwachten ook dat men elkaar erop aanspreekt als dat niet gebeurt en dat men  openstaat voor dialoog. Laten we dit nou met een e-learning nog eens extra benadrukken, onderstrepen en aanleren.

CHDR van de trap lopen

Praktijk centraal

We vinden het belangrijk om deelnemers te laten leren aan de hand van alledaagse praktijksituaties. Zo brengen we de theorie over aan de hand van casuïstiek en gaat de inhoud meer leven. We gebruiken situaties uit de CHDR praktijk, volgen de algemene richtlijnen en wetgeving maar bijvoorbeeld ook de CHDR kernwaarden en afspraken. Zo mixen we reeds bestaande content met het DNA van Centre for Human Drug Research.

CHDR gesprek met vertrouwenspersoon

Oefenen, oefenen, oefenen…

Leren is doen en dus maken we gedurende de e-learning goed gebruik van verschillende interactieve werkvormen om ook echt leerrendement uit de e-learning te halen en het impact te vergroten op de werkvloer. We gebruiken bijvoorbeeld meerkeuze-en vinkvragen om de nieuw opgedane kennis direct te toetsen en we gebruiken hotspots waarin we informatie met visuele ondersteuning bieden om informatie optimaal over te brengen.

CHDR elearning vraag in mockup

Persoonlijk

Omdat gewenst gedrag een heel persoonlijk thema en onderwerp is willen we deelnemers daarvan bewust maken en ook direct laten reflecteren op dit onderwerp. Dit doen we tijdens de e-learning bijvoorbeeld door reflectievragen en daarnaast geven de medewerkers concrete handvatten mee en informeren we ze over kanalen die ter beschikking staan als ze te maken krijgen met ongewenst gedrag.