Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Gemeente Amsterdam Gedragscode e-learning

De Amsterdamse Gedragscode

Gemeente Amsterdam werkt met een gedragscode. Deze frisse, net aangepaste gedragscode staat vol regels die helpen te bepalen wat wel en niet mag als ambtenaar. Maar zijn ze tastbaar genoeg?

Om de regels praktisch inzetbaar te maken, heeft RMMBR samen met gemeente Amsterdam een e-learning ontwikkeld die medewerkers meeneemt in verschillende, alledaagse scenario’s.

Echte verhalen, echte mensen

Om medewerkers te bereiken, spreken we hun taal. Dat doen we met herkenbare cases én echte mensen. Verschillende medewerkers vertellen hun kant van het verhaal over lastige situaties die ze als ambtenaar hebben meegemaakt.

Medewerkers worden in dat verhaal meegenomen, wat zouden zij doen als ze in de schoenen stonden van deze medewerkers? Het zijn situaties die vaker wel dan niet in grijs gebied vallen en aanzetten tot denken.

Voorbeeld van de Amsterdamse gedragscode hoofdstuk
iPhone met daarop een screenshot van de video start pagina.

Interactief leren

Om medewerkers te prikkelen en te betrekken bij de verhalen gebruiken we interactieve video. Terwijl een vertrouwenspersoon van de gemeente een verhaal vertelt, beantwoordt de medewerker direct een vraag als: ‘Wat zou jij doen voor deze collega?’

Na het beantwoorden van de vraag krijgen medewerkers te horen wat de persoon zelf heeft gedaan om de situatie op te lossen. Zo zie je dat iedereen een situatie anders benadert.

Mockup van de vraag in de interactieve video module binnen de gdragscode module.

Behaal de hoogste score

Iedere vraag in de e-learning levert punten op. Met die punten behaal je sterren aan het einde van de module.

Niet zoveel punten gescoord? Zet dan de punten in bij de bonusvraag om alsnog het maximale aantal te halen. Of speel op safe als het risico te groot is…

Met weinig sterren kun je de module nog eens doen, om er zeker van te zijn dat je de kennis wel begrijpt!

De e-learning helpt mensen om de gedragscode te leren kennen én beter in de praktijk te brengen.

Henriette Bout
Senior adviseur integriteit bij Bureau Integriteit gemeente Amsterdam
Amsterdam impressie beeld van Amsterdam centraal en veerpont haven.