Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Back to overview

Gamification

Van hype naar krachtig hulpmiddel bij leren. Het zal niet altijd passen bij de inhoud of bij de doelgroep, maar er zit wel een enorme kracht achter gamification. En het is zoveel meer dan alleen punten of competitie.

De kracht van gamification zit vooral in de drive die mensen voelen om aan de slag te gaan en blijven met leren. Motivatie is de allerbelangrijkste drijfveer bij zowel het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis, als het verbeteren van bestaande.

Gamification mockup van een e-learning voor CBL.

Wat is mijn score?

Eigenlijk komt een game neer op de balans tussen vrijheid en regels. In de e-learning zoeken we naar de perfecte balans tussen spelen en leren. Dat doen we op 5 parameters: 

  1. Competitie 
  2. Uitdaging 
  3. Kansen en belonen 
  4. Immersion 
  5. Fun 
Een stormtrooper legopoppetje als voorbeeld voor hoe gamification werkt.

Game on...

Een beetje gezonde competitie kan helpen als stimulans. Heldere, vooraf gestelde doelen en online leaderboards, een dashboard of een ranking voor een transparant inzicht.  

Leren (met of zonder gamification) moet uitdagend zijn: niet te makkelijk en niet te moeilijk.  

Het belonen van gewenst gedrag of de juiste kennis is van belang, of dit nu met badges, trofeeën, certificaten, punten of bonuscontent wordt gedaan. Of misschien is er wel een echte prijs aan verbonden. Het gaat erom dat er waardering is. 

Leef je in, met avatars of personages. Binnen de regels van het spel bepaal je je strategie, verlies je soms of doe je een level opnieuw. Maar uiteindelijk behaal je je doel.  

Net als gamen moet leren ook leuk zijn, er grafisch aantrekkelijk uitzien en een beleving zijn. Alleen of samen. 

Learn on… 

Life is more fun if you play games.

Roald Dahl

Welk type ben jij? 

En dan heb je ook nog verschillende spelerstypes. Op elk van deze types werken specifieke gamification interventies beter of juist minder goed.

De theorie hierachter is wel wat veel voor deze themapagina. Je kan er meer over lezen in het artikel Bartle’s Player Types for Gamification.   

En je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen om hier meer over te weten te komen.