Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Rijkswaterstaat Proces- & applicatietraining

ISO55000 assetmanagement bij RWS

Van bruggen en sluizen tot wegen en kanalen: medewerkers van RWS hebben op allerlei manieren te maken met assetmanagement. Om constant inzicht te hebben in de kosten, prestaties en risico’s van assetmanagement gebruikt RWS het iAMPro model, gebaseerd op de ISO55000 Norm. RMMBR heeft twee modules ontwikkeld om medewerkers te helpen dit model te begrijpen en toe te passen in hun eigen rol.

Filmcrew in oranje veiligheidshesjes op een parkeerterrein naast een geel gebouw.

De menselijke kant

Een assetmanagementmodel is natuurlijk mooi, maar wat heb je er precies aan als je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van een brug? Met behulp van interviews met medewerkers van Rijkswaterstaat die werkzaam zijn in verschillende delen van het iAMPro model hebben we laten zien hoe de abstractere kant van assetmanagement vertaald wordt naar concrete dagelijkse werkzaamheden. Door de mensen van Rijkswaterstaat zelf aan het woord te laten, krijgen de verschillende processtappen veel meer duiding voor de deelnemers. 
 
RMMBR ging op stap met een videoploeg om 4 collega’s te interviewen over hun rol binnen assetmanagement.  

Een mock-up over de Assetmanagement training bij Rijkswaterstaat: op weg naar de ISO 55000.

Assetmanagement in de praktijk: de Kreekraksluizen

Om te laten zien hoe assetmanagement er in de praktijk aan toegaat, hebben we een case centraal gezet in de training: de Kreekraksluizen bij Bergen op Zoom. Welke overwegingen komen er kijken bij het managen van zo’n groot sluizencomplex dat vele tientallen jaren mee moet gaan? Hoe plan je onderhoudswerkzaamheden zonder dat het internationale vaarverkeer daar hinder van ondervindt? En hoe houd je zicht op de risico’s die er bij een groot object komen kijken? Door dit soort overwegingen te behandelen in het licht van de case, lieten we zien hoe het abstracte iAMPro model van toepassing is bij het dagelijks werk binnen Rijkswaterstaat.