Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

FrieslandCampina Startpunt voor digitale transformatie

Digital Learning Hub

De Digital Learning Hub is het startpunt voor de digitale transformatie van FrieslandCampina wereldwijd. Hier vinden medewerkers alle trainingen, ondersteuning en de juiste mensen om ze verder te helpen.

Digital Learning Hub

Wij ontwikkelden de Digital Learning Hub geheel in stijl: gebaseerd op de principes van Agile, Lean, Scrum en Design Thinking. Het is daardoor schaalbaar en flexibel zodat techniek en content snel en eenvoudig meebewegen met de dynamische context waarin FrieslandCampina opereert.   

 Net als een startup: Klein beginnen, groot denken, veel leren, snel groeien. 

Voorbeeld van een case binnen de Digital Learning Hub.
Illustratie van de digital labs van Friesland Campina.

Digitale zuivel

FrieslandCampina zag dat voedsel, met name zuivel, voor een grote digitale transformatie staat.

De wereldwijde digitalisering verandert de wereld waarin we consumeren: wat we eten en drinken, hoe vaak we – bewust of onbewust – een keuze maken. Voedingstrends komen en gaan en de globalisering verzwakt onze trouwheid aan merken.

In deze wereld opereert FrieslandCampina. De impact van de digitalisering op vrijwel al het werk, alle functies en alle afdelingen wereldwijd is enorm.

En zo is de noodzaak voor een digitale plek waar medewerkers snel en eenvoudig leren over deze digitale transformatie ontstaan.

Maar hoe? Hoe bereik je duizenden mensen om ze voor te bereiden op de toekomst terwijl ze keihard werken aan vandaag? Je vindt ze bij distributeurs, leveranciers, tussen de schappen in een grote supermarkt in Hongarije en in een kleine kiosk in Vietnam.

Het antwoord: via een app. Hét medium van de digitalisering. Want waar je ook woont of werkt, een smartphone heeft vrijwel iedereen.

In de app

De basis van de app bestaat uit ‘Digital Essentials’ waarin de broodnodige kennis is vastgelegd om digitaler te kunnen werken en denken.  

Daarnaast zijn er ‘blended’ trainingen en is er een dynamisch kanaal voor de nieuwste trends en ontwikkelingen. 

De sectie ‘Digital Labs’ bevat bestaande projecten en instrumenten, zoals een navigatietool voor meetingrooms, een QR-codegenerator en een augmented reality-functie. 

De Digital Learning Hub richt zich in alles op het toepassen van kennis en leerervaringen in het dagelijks werk.

Dit gebeurt door:

  • Voorbeelden delen en weergeven; 
  • Een ‘toolkit’ met praktische instrumenten om direct aan de slag te gaan met nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken; 
  • Mensen bewegen om nieuwe ideeën te delen. De beste ideeën worden geselecteerd voor een Design Thinking workshop. 

Digital Essentials

Digitale innovaties vinden sneller plaats dan ooit. Voor een professional is het een uitdaging om het laatste digitale nieuws en de ontwikkelingen bij te houden. Daar helpt de Digital Learning Hub bij. Hierin verschijnen elke drie weken nieuwe ‘digital essentials’ over Internet of Things, Big Data, Blockchain, Design Thinking, Agile … en ga zo maar door. 

Score 

In elke ‘essential’ zijn punten te verdienen. Goede antwoorden, likes van collega’s op open vragen en de afronding van een essential leveren een fiks aantal punten op. Een scoreboard houdt de scores van iedereen wereldwijd bij. 

Dashboard 

Naast de punten houdt de app ook de voortgang en alle leeractiviteiten bij. Al deze data staat in één overzichtelijk persoonlijk dashboard, alleen toegankelijk voor de medewerker zelf.

Digital dagelijks

De dagelijkse rubriek ‘Daily Digital’ bevat artikelen, video’s en inspirerende voorbeelden over digitale innovaties, van binnen en buiten FrieslandCampinaElke dag actuele, inspirerende content. Een deel hiervan voert iemand handmatig in, via een content management systeem (CMS). Een deel komt van AndersPink via een koppeling direct in de app. 

Blended leren

Het ‘Dare to Lead’ programma is een van de blended trainingen in de Digital Learning Hub. Dit programma focust op het versnellen van de ontwikkeling van talentvolle medewerkers. Het bevat online en offline leermomenten die elkaar versterken. Het gehele programma wordt in de app gefaciliteerd 

Resultaten

In vier maanden tijd hebben we samen met FrieslandCampina de volgende resultaten geboekt:  

  • Medewerkers uit 40 verschillende landen, verspreid over 4 continenten gebruiken de app. 
  • Meer dan 1500 gebruikers; per maand komen er 300 bij. 
  • 1000 actieve medewerkers per maand, 350 per week, 100 per dag. 
  • Per dag worden er 1500 pagina’s bezocht; gemiddeld 15 per sessie.