Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Back to overview

Soft skills

Digitaal Soft skills leren? Een wens die we vaak horen en een uitdaging die we graag aangaan. De beste manier is in combinatie met fysieke sessies, dus via blended learning. Dan kan je pas echt gedrag beïnvloeden en werken aan je vaardigheden. Maar er kan zoveel digitaal! Zo zijn er al digitale oplossingen voor communicatievaardigheden,
leiderschap, klantgerichtheid en time management.

Een geïllustreerde raket met uit de uitlaat allemaal soft skill woorden die worden getoond.

Leg modellen stap voor stap uit aan de hand van animaties

Wie kent ze niet? De modellen over leiderschap, persoonlijke effectiviteit en communicatie, zoals het model over situationeel leiderschap van Hersey en blanchard. Je hebt ze misschien ooit langs zien komen, maar pas je ze ook dagelijks toe? Dan helpt het als je het model uitgelegd krijgt aan de hand van heldere stappen via een animaties of illustratie. Makkelijker onthouden en toepassen.

Een beeldscherm met daarop een mockup van het e-learning project

Leef mee met echte ervaringen

Laat collega’s of leidinggevenden vertellen over hun ervaringen. Een leidinggevende vertelt over die ene taak die zij zelf zo goed kon uitvoeren en daarom liever niet wilde delegeren. Hoe ging haar team daarmee om? Wat voor effect had dit op haar werkdruk? Welke vaardigheiden heeft ze geleerd? Net zoals op je werk, leer je het meest van ervaringen van anderen. Je leeft mee alsof je het zelf ervaart. Dat is de kracht van video.

Door de video’s interactief te maken, word je ook aan het denken gezet. Wat zou jij in deze situatie gedaan hebben? Hoe loopt het verder af? Leren op HET moment dat het speelt.

Een voorbeeld van een onderdeel uit de ING escape room game.

Samenwerken om een Escaperoom op te lossen.

Met een groepje van 5 collega’s een digitale escaperoom oplossen? De 5 missies zijn alleen op te lossen door goed met elkaar samen te werken en te communiceren. Dat is pas teamwork! Dat is natuurlijk de ultieme kans om je soft skills te oefenen en te tonen! Aan het eind van de Escaperoom, reflecteer je samen op het proces, de samenwerking, de soft skills. We bouwen escaperooms gericht op specifieke skills waar je aan wil werken met je team.

Een beeldscherm met daarop een afbeelding van de VVT softskills.

Blended programma’s

Als je met een team voor een langere periode wil werken aan visie en strategie of soft skills, dan kan je dat blended learning doen. Bied een opleidingsprogramma  waarin creatieve sessies worden gecombineerd met een online platform. Sessies kunnen zowel online plaatsvinden, met behulp van een digitaal whiteboard, zoals mural of miro, als fysiek met papieren canvassen.

Het digitale platform biedt een vaste structuur voor de sessies, gepland over een langere tijdsperiode. Elke dag of elke week  krijg je digitale opdrachten aangereikt om je voor te bereiden op de sessie en na afloop van de sessie krijg je opdrachten om te reflecteren op wat je hebt geleerd. Het platform voorziet verder in kennis en theorie over de soft skills, reikt canvassen aan en stuurt pushberichten met opdrachten. In je dashboard zie je je voortgang op elk van de soft skills. Een goede facilitator is een must om de sessies op inspirerende wijze te begeleiden.